Ambasador Đurić uručio pukovniku Kapelu monografiju o istorijatu srpsko-američkog odnosa

Marko Đurić
Izvor: Društvene mreže/X

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uručio je pukovniku Džonu Kapelu, koji se angažuje na predstavljanju priče o hrabrosti, rodoljublju i bratstvu po oružju Srba koji su rizikujući svoje, sačuvali živote više od 500 američkih i savezničkih pilota.

"Pukovnik Džon Kapelo je ove godine, bez prestanka obilazeći Ameriku, u 15 velikih muzeja u 14 saveznih država, kroz izložbe, tribine, pa i stalne postavke, predstavio priču o neverovatnoj hrabrosti, rodoljublju i bratstvu po oružju naših predaka koji su, rizikujući svoje živote, sačuvali živote preko 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca. Ova misija njegove Halijard fondacije je od ključnog značaja za širenje istine o Srbiji i Srbima u SAD", napisao je Đurić na društvenoj mreži X.

On je preneo da je Kapelu uručio novu fenomenalnu monografiju o istorijatu srpsko-američkih odnosa koja je, uz podršku Ambasade Srbije u SAD objavljena krajem prošle godine.

Bivši američki ataše za odbranu u Ambasadi SAD u Beogradu Džon Kapelo već godinama radi na oživljavanju zaboravljene istorije "Halijard misije".