Ambasador Šib: Ideju "mini Šengena" sprovesti u svim zemljama Zapadnog Balkana

Tomas Sib
Izvor: Tanjug

Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas da ideja "mini Šengena" treba da bude do kraja sprovedena u svim zemljama Zapadnog Balkana, te da se očekuje da na Samitu u Sofiji bude doneta ključna odluka o formiranju zajedničkog regionalnog tržišta, prenosi Tanjug.

"Smatramo da je "mini Šengen" dodatni impuls za ekonomiju celog regiona i zato očekujemo da će "mini Šengen" na neki način biti inkorporiran unutar ekonomsko regionalne privredne zone i nadamo se da će rezultat toga biti u sredu da se donese odluka o nekom odlučnom koraku narped, da se ustanovi regionalno zajedničko tržište", rekao je Šib i podsetio da je regionalna saradnja ključ za evrointegracije Zapadnog Balkana.

Šib je na skupu "Tačka preloma: Proces proširenja EU u vreme pandemije" podsetio da je upravo regionalna saradnja razlog zašto je kancelarka Angela Merkel 2014. godine pokrenula Berlinski proces u okviru koga se narednih dana održava samit u Sofiji čiji su domaćini Severna Makedonija i Bugarska.

"Činjenica da je "mini Šengen" ideja došla iz regiona je jako pozitivna, ali istovremeno ona mora biti sprovedena do kraja i sve zemlje ZB moraju da budu uključene u proces", rekao je Šib i dodao da je upravo filozofija iza Berlinskog procesa bila impuls da zemlje u regionu preuzeti inicijativu za saradnjom.

Šib je podsetio da Berlinski proces ima i dalje veliki potencijal.

"Možda nismo tamo gde smo očekivali da ćemo biti kada smo pokrenuli Berlinski proces, ali postoje uspešne realizovane priče", rekao je Šib na skupu u organizaciji Fridrih Ebert Fondacije i Evropskog pokreta u Srbiji.