Ambasadorka Srbije u Parizu: Makron uskoro očekuje Vučića u Parizu

 Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Izvor: Instagram

Nova ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović izjavila je da Francuska smatra Srbiju velikim prijateljem i računa na Beograd da nastavi da bude stub stabilnosti u regionu, i istakla da su "bitni svakodnevni pokušaji da se što više razumemo po pitanju KiM", prenosi RTV.

Hrustanović, čija je akreditivna pisma Makron primio pre nekoliko dana u Jelisejskoj palati, rekla je u intervjuu za današnje Novosti da je prvo što je predsednik Francuske Emanuel Makron uradio bilo da pozdravi predsednika Vučića i da napomene da je "veliki prijatelj Francuske i da ga uskoro očekuje u Parizu".

"Francuska jeste jedna od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, ali verujem da bez obzira na činjenicu da se slažemo da se ne slažemo oko glavnog pitanja, s njom možem više da se razumemo nego s nekim drugim državama članicama EU, i šire. Imamo i neke kapitalne projekte sa Francuzima, kao što je budući metro u Beogradu. Pored bilateralnih odnosa, koji su jako dobri, uvek nam je centralna tema evropska budućnost Srbije i naravno KiM, zbog svih kompleksnosti tog za nas najvažnijeg pitanja", rekla je Hrustanović.

Prema njenim rečima rancuski predsednik Emanuel Makron istakao da bi veoma voleo da se vrati u Srbiju i najavio da uskoro očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

"Rekao je (Makron) da se posete Srbiji seća punog srca i da mu je ostala kao posebna u pamćenju", istakla je ona.

Napomenula je da je francuski predsednik svestan "naših odnosa koji su bili bliski kroz istoriju" i da na to "veoma utiče i prijateljski blizak odnos dvojice predsednika - Makrona i Vučića".

"Kao što je to predsednik Vučić i najavio u jednom od obraćanja, očekuje se njegova poseta Parizu vrlo brzo, a i predsednik Makron je prilikom primanja akreditiva istakao da bi veoma voleo da se vrati u Srbiju, što sam sigurna da će se takođe uskoro desiti", rekla je ambasadorka.

Podsetivši da je u Parizu Srbija proglašena domaćinom "Ekspo 2027", Hrustanović je najavila da će mnogo toga nastaviti da se radi oko te svetske izložbe i da će taj kapitalni projekat biti još jedna prilika za promociju Srbije.

Ona je rekla da Srbija želi da se pokaže na najbolji način i kroz Srpsku kuću na Olimpijadi u Parizu ovog leta, koja će biti odmah do kuće domaćina Francuske.

"Predstavljaćemo naša sportska dostignuća, a trudićemo se da pokažemo Srbiju na multimedijalni način i u drugim aspektima. Planiramo, u saradnji s Vladom i Privrednom komorom, veliki Biznis forum koji će se održati tokom Olimpijade u Srpskoj kući", navela je nova ambasadorka Srbije u Parizu. Ona je dodala da su Olimpijske igre u Parizu prilika da se promovišu Srbija i "Ekspo 2027".