Američka ambasada: Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu

Ambasada SAD, Priština.jpg
Izvor: Kosovapress

Građani Avganistana koji se smatraju neprihvatljivim za SAD neće biti smešteni na Kosovu, kaže se u saopštenju američke ambasade u Prištini, koja je reagovala na medijske izveštaje da će SAD poslati na Kosovo avganistanske izbeglice za koje su potrebne dodatne provere zbog sumnje da su povezane sa talibanima.

"Proces kojim se Avganistanci prijavljuju za posebne imigrantske vize ili status izbeglice u SAD je složen, a neki podnosioci zahteva su još u procesu pribavljanja neophodnih dokumenata i pružanja svih podataka potrebnih za sticanje prava na trenutni ulazak, prema zakonu SAD. Neki medijski izveštaji ostavili su čitaoce sa lažnim utiskom da SAD nameravaju da na Kosovo prebace pojedince koje su američke vlasti smatrale neprihvatljivim za SAD. To ne stoji", kaže se u saopštenju ambasade, prenosi Koha.

Kako je dalje objašnjeno, sporazum između SAD i Kosova omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da privremeno smeste ograničen broj avganistanskih građana u kamp Bondstil, a čije prijave zahtevaju dodatnu obradu.

"To može da uključi: razjašnjavanje identiteta, njihovu istoriju zaposlenja ili druge veze sa SAD. Zvaničnici američke ambasade na Kosovu pomažu u ovom procesu", stoji u saopštenju.

Američki NBC, podsetimo, juče je izvestio da SAD planiraju da pošalju na Kosovo najmanje dva Avganistanca koje su primili, a za koje je posle prve provere izražena sumnja da su povezani sa talibanima, kako bi bili dodatno provereni.

 

 

 

Miodrag iz Peći
04. Septembar 2021.
Čim se ovoliko pravdaju nešto tu smrdi.