Američki admiral: Sistem "džavelin" savršen za odvraćanje mogućeg napada na Kosovo

Džavelin
Izvor: www2facts.net

Mark Montgomeri, direktor Fondacije za odbranu demokratije u Vašingtonu i penzionisani admiral američke mornarice, kazao je da SAD želi da obezbedi Kosovu neophodnu opremu za stvaranje stabilnosti unutar "svojih granica" od bilo kakve upotrebe sile spolja i dodao da je sistem "džavelin" fantastično odbrambeno oružje za odvraćanje od mogućeg napada oklopnih vozila na Kosovo, prenosi Gazeta ekspres.

Montgomeri koji ima dugo iskustvo u vojsci SAD, a bio je direktor u Komitetu za oružane snage Senata kada je njime predsedavao senator Džon Mekejn, kao i u komandi američke vojske u Evropi, odgovornoj za planiranje i strategiju, kaže da je odluka da se isporuče "džavelin" dobro promišljena.

"Da bi se odobrio takav zahtev, potrebno je mnogo planiranja i međuinstitucionalnih napora, što znači da su se politička, ekonomska i vojna strana procene američke vlade o Balkanu uopšte, a posebno o Kosovu, složile da je to prava stvar", kaže Montgomeri.

Prema njegovim rečima , sistem "džavelin“, koji se proslavio upotrebom u Ukrajini, pred ruskim napadom, efikasan je, kako u prevenciji i budžetu, tako i na strateškom nivou.

Dodaje da su rakete "džavelin" jedan od najtraženijih sistema u američkom vojnom arsenalu – traže ih Ukrajina, mnoge istočnoevropske i baltičke države, kao i Tajvan i Rumunija.

"Mislim da ovaj sistem čini razliku, ne u smislu kapaciteta da se uradi nešto dramatično, već kao odbrambeni sistem. Procena Sjedinjenih Država je da Kosovo treba da bude opremljeno naprednim sistemima naoružanja. Ovo je oružje koje koristi jedan vojnik, što znači da im ne dajemo vrhunsku vojnu manevarsku opremu, već im dajemo ono što im treba. I šaljemo poruku svakom potencijalnom neprijatelju da Kosovo ima potrebnu opremu da odvrati mogući napad", kaže Montgomeri.

Montgomeri ocenjuje da opremanje Kosovskih bezbednosnih snaga raketama "džavelin", koje se dešava u promenjenom geopolitičkom kontekstu u Evropi usled ruskog napada na Ukrajinu i tenzije na Balkanu, uključujući incidente kao što je događaj u Banjskoj, koje vidi da su u vezi sa ruskim uticajem i podrškom Srbiji, takođe se radi i kao deo strategije izlaska Natoa iz mirovne uloge na Kosovu.

"Rusija nema nameru da izazove ništa veliko na Balkanu, već traži destabilizaciju i haos kako bi skrenula pažnju Natoa sa rata u Ukrajini, a u tome im je pomogao njihov tradicionalni prijatelj - Srbija", kaže.

Navodi da su Nato, SAD i Evropska unija uradili odličan posao na uspostavljanju stabilnosti u regionu, uključujući članstvo u Natou većine zemalja bivše Jugoslavije, ali Kosovo, prema njegovim rečima, ostaje pitanje još uvek nedovršeno, zbog pozicije Srbije, "kojoj pomaže Rusija".

Rusija će ove godine, prema rečima Montgomerija, pokušati da napravi haos u zemljama poput Moldavije, u baltičkim državama, a možda čak i na Balkanu.

"Naš posao je da nastavimo da stvaramo stabilnost na Kosovu, da osiguramo da KBS imaju odgovarajuću opremu da sebi obezbede bezbedno okruženje. Pošteno je reći da su Nato snage ostale na Kosovu mnogo duže nego što je prvobitno planirano i još uvek ne verujem da postoji konačan rok za njih. A rok za njihov odlazak je teško odrediti ako ne postoji sposobna, stabilna snaga koja može da stvori bezbedno okruženje na Kosovu", dodao je.