Američki Senat predložio novi zakon o Zapadnom Balkanu

Vasington
Izvor: Tanjug

Senatorka Džin Šahin, predsedavajuća Pododbora za Evropu u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, uz podršku kolega iz obe političke stranke, ponovo je novom sazivu Senata predložila "Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana", piše Glas Amerike.

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa Van Holena, cilj predloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, ali i saradnju tih zemalja sa Sjedinjenim Državama u oblasti sajber bezbednosti i sajber otpornosti, imajući u vidu "štetne napore Irana i Rusije da im zemlje regiona budu meta".

Prema saopštenju na veb stranici senatorke Šahin, zakon podržava "demokratsku stabilnost i ekonomski razvoj regiona, kroz inicijative u infrastrukturi, trgovini i antikorupciji, uključujući zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizirajuće aktivnosti."

Zakon je ponovo ušao u senatsku proceduru u četvrtak, neposredno pred pretres Odbora za spoljnopolitičke odnose o Zapadnom Balkanu. Gotovo ista grupa senatora predložila ga je i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen.

"Održavanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od ključne je važnosti za evropsku sigurnost i stabilnost, posebno dok traje Putinov ničim izazvan rat u Ukrajini. Moj dvostranački predlog zakona će ojačati trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, iskoreniti korupciju, kodificirati sankcije protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene našim partnerima u regiji", rekla je Šahin, članica Demokratske stranke.

Republikanski senator Viker rekao je da je Balkan dom raznovrsnog i živopisnog kulturnog nasleđa, a njegov geopolitički značaj i dalje raste.

"Brutalna ruska invazija na Ukrajinu naglašava važnost naših balkanskih partnerstava. Usvajanje ovog zakona poslužilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o posvećenosti Sjedinjenih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regionu", kazao je on.

Između ostalog, zakon predviđa uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, kodificiranje dve postojeće izvršne uredbe o izricanju sankcija zbog korupcije i prijetnji miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokretanje inicijative za borbu protiv korupcije koja bi američkog državnog sekretara usmerila da pruži tehničku pomoć svim zemljama u izradi nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije itd.