Američki senatori: Pozivamo Kosovo i Srbiju da rade na deeskalaciji, nepotrebno rizikujete naše bilateralne odnose

Američki Senat
Izvor: Facebook

Šest američkih senatora, demokrata i republikanaca, pozvali su Kosovo i Srbiju da rade na smirivanju situacije na severu ukazujući da nedavne tenzije nepotrebno ugrožavaju odnose Srbije i Kosova sa SAD, prenosi Kljan Kosova.

U zajedničkoj izjavi, američki senatori Džin Šahin predsedavajuća podkomiteta Senata za spoljne odnose za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju Kris Marfi, Kris Van Holen, Ben Kardin, Tom Tilis i Pit Rikets, ističu da je neuspeh deeskalacije situacije doveo do reperkusija sa Zapada, koji je marljivo radio na podršci Kosovu i Srbiji na putu napred.

"Nepotrebno rizikujete da oslabite naše bilateralne odnose. Ovo nikome nije u interesu. Pozivamo Kosovo i Srbiju da rade u dobroj veri sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama na pronalaženju puta napred bez odlaganja", navodi se u zajedničkoj izjavi šest američkih senatora.

U saopštenju, američki poslanici kažu da su sve više zabrinuti zbog krhke bezbednosne situacije na severu Kosova.

"Danas ponavljamo da u Senatu SAD postoji široka dvostranačka podrška naporima Evropske unije, u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, da posreduju na putu napred. Ali da bi rešenje bilo održivo, i premijer Kurti i predsednik Vučić moraju odmah da poslušaju međunarodne pozive za deeskalaciju situacije, povrate poverenje građana u lokalne institucije na severu i ponovo se obavežu na sprovođenje Sporazuma o putevima normalizacije stvaranjem Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu", ističe se u izjavi.

Kako dodaju, dok oba lidera razmatraju svoje sledeće korake, pozivaju ih da izaberu mir, prosperitet i bezbednost svojih građana.

Izjava dolazi nakon telefonskog razgovora između premijera Kurtija i senatora Šahin, Marfi i Rikets.

Prošlog meseca, senatori Šahin i Rikets izdali su saopštenje pozivajući na smirenost.

U martu su senatori objavili zajedničko saopštenje o privremenom sporazumu koji je postignut između Srbije i Kosova.

Šahin je prošlog aprila posetila Kosovo i Srbiju u okviru turneje kongresne delegacije Balkanu, koja je uključivala i posetu Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Šahin, Komitet Senata za spoljne poslove održao je prošlog meseca raspravu o Zapadnom Balkanu, koja je usledila nakon što je Šahin ponovo nastojala da unapredi svoje zakonodavstvo koje bi unapredilo saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.