Američki specijalci uspostavljaju štab u Albaniji

Američki specijalci
Izvor: Twitter

Američka Komanda za specijalne operacije u Evropi saopštila je da je odlučila da uspostavi rotirajući štab Snaga za specijalne operacije u Albaniji, navodeći da to pruža jedinstvene mogućnosti za poboljšanu obuku i koordinaciju snaga za specijalne operacije širom Balkana.

"Kao deo tekućih napora na jačanju sposobnosti snaga za specijalne operacije kao ključnog kamena za regionalnu stabilnost, američka komanda specijalnih operacija u Evropi donela je odluku da locira napredni štab Snaga za specijalne operacije, na rotacionoj osnovi, u Albaniji. Odluka je doneta u bliskoj saradnji sa ambasadom SAD u Tirani i na poziv albanske vlade", navela je američka komanda na Fejsbuku.

Komanda je dodala da to ne bi bilo moguće bez ogromne podrške albanske vlade i rukovodstva Ministarstva odbrane. 

"Mogućnost brzog kretanja i obuke unutar regiona, u bliskoj saradnji sa drugim savezničkim i partnerskim snagama, učinila je Albaniju najboljom lokacijom za ovaj napor. Lociranje štaba u Albaniji pruža jedinstvene mogućnosti za poboljšanu obuku i koordinaciju snaga za specijalne operacije širom Balkana. Albanija ostaje važan saveznik NATO-a i cenjeni bezbednosni partner, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou“, saopštila je američka komanda.

Na tu vest reagovala je američka ambasadorka u Tirani Juri Kim, koja je na Tviteru napisala da je to veoma dobar način za početak godine u smislu daljeg razvoja albansko-američkih odnosa u oblasti odbrane.

Kim kaže da je to prvi put da SAD uspostavljaju takvu bazu u Albaniji i dodaje da je to važno i za regionalnu bezbednost.