Analitičari: Amerika bi mogla da donese rešenje prihvatljivo za Srbiju i Kosovo

Zastave Kosova i Srbije.jpg
Izvor: Lajmi

Izvršni direktor Centra za društvena istraživanja Nikola Perišić ocenio je da su SAD do sada pokazale pragmatičnost u dijalogu Beograda i Prištine i da se može očekivati da ponude svima prihvatljivo rešenje, prenosi Kurir.

"Uključivanje Amerike je kratkoročno dalo rezultate jer vidimo da je Kurti odložio primenjivanje kazni za registarske tablice. To ohrabruje i daje nadu da će SAD ponuditi rešenje koje bi bilo prihvatljivo svima. Podsetio bih da SAD, kao pragmatična sila, nisu tražile od Srbije eksplicitno priznaje Kosova, dok je nemački kancelar Šolc to tražio i na neki način to je sadržano i u nemačko-francuskom predlogu", rekao je Perišič.

Po njegovim rečima EU se suočava s unutrašnjim problemima i s rastom desnice, koja želi da reformiše Uniju u smeru suprotnom od kojeg su se te reforme očekivale.

"Takođe, primetna je kriza javne diplomatije unutar EU, i to se najbolje ogleda u nemogućnosti da na adekvatan način posreduje u rešavanju sukoba u Ukrajini. To su sve razlozi zbog kojih EU ne može u potpunosti da se bavi pregovorima Beograda i Prištine, tako da SAD preuzimaju inicijativu u tom procesu. To je važno jer isključivo razgovorom može da se dođe do rešenja i da se spreči mogući sukobi koji bi imao nesagledive posledice po čitav region i Evropu, pogotovu kad već imamo jedan rat na tlu Evrope", objašnjava Perišić.

I potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić istakla je ulogu i snagu SAD da kod Prištine izdejstvuje odustajanje od maksimalističkih ciljeva.

"Bez većeg angažovanja SAD u dijalogu između Beograda i Prištine, a naročito u fazi približavanja finalnom sporazumu, teško je očekivati bilo kakav značajniji napredak. Jedino SAD imaju realnu moć i da utiču na vlasti u Prištini i da ih odvrate od maksimalističkih i nerealnih zahteva", ocenjuje Grubješić.