Analitičari i poslanici: Boltonova poseta - podsticaj i pritisak

John Bolton
Izvor: BBC

Prištinski mediji analiziraju eventualne efekte i posledice nagoveštene posete Džona Boltona, savetnika predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa koji bi mogao da poseti Beograd i Prištinu, kako se navodi, krajem avgusta ili početkom septembra.

Očekuje se da će Bolton doputovati kako bi ubrzao dijalog između Beograda i Prištine i dao podsticaj postizanju sveobuhvatnog rešenja. U tome, kako piše prištinska Bota sot, Bolton će sasvim sigurno koristiti i pritisak na obe strane.

Poslanica Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu Drita Milaku rekla je da Boltonov dolazak pokazuje da SAD „skreću pažnju na ovaj deo Evrope, nakon što su primetili ruski uticaj u Srbiji“.

"Ovo je pozitivno za Kosovo, jer su SAD zemlja koja postavlja smerove svetske politike i znajući da pripadamo zapadnoj interesnoj sferi, interes Kosova je kompatibilan sa američkim“, rekla je Milaku. 

Naser Rugova: Dijalog tek posle izbora, Srbija da prihvati realnost

Poslanik iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) Naser Rugova smatra da se dijalog Beograda i Prištine može nastaviti tek posle vanrednih izbora. 

"Dijalog se može nastaviti nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, kada se formira nova vlada koja je dužna da vodi taj proces. SAD i EU treba da izvrše pritisak na Srbiju da prihvati realnost da je Kosovo država i proces treba da započne samo na principu reciprociteta“, rekao je Rugova. 

Veselj Makoli: SAD zainteresovane da se nađe trajno rešenje

Generalni sekretar Pacolijeve Alijanse za novo Kosovo (ANK) Veselj Makoli smatra da poseta savetnika predsednika Trampa Džona Boltona Beogradu i Prištini uklanja ranije dileme da su SAD prepustile rešavanje ovog problema Evropskoj uniji.

On smatra da će ova poseta pokazati da je američka administracija „direktno posvećena postizanju istorijskog sporazuma“ između Beograda i Prištine.

„Međunarodni faktor je zainteresovan da reši ključni problem na Balkanu i stabilizuje ovaj deo planete. Rezerve koje mnogi komentatori na Kosovu imaju u vezi sa aktuelnom američkom administracijom, a naročito zbog izjava kojima se navodno podržava korekcija granica, pomalo su razumna. Preterano odugovlačenje sprovođenja mnogih obaveza preuzetih pred međunarodnom faktorom stavilo je Kosovo u nepovoljnu situaciju, a dovelo je donekle do porasta rejtinga srpske strane“, smatra Makoli.

Prema njegovim rečima, „užurbanost srpske strane“ da se što pre postigne sporazum pokazuje da Beograd „ima nadu u aktuelnu administraciju“ u Vašingtonu i da Beograd veruje da je sada trenutak kada bi mogao da postigne „najbolji mogući dogovor“ u svoju korist.  

"Trenutna politička situacija na Kosovu daje nam šansu da odložimo predviđeni sporazum dok se ne stvori povoljnija konstelacija za građane Kosova, jer su izbori u Srbiji na proleće, a izbori u SAD sledeće jeseni. Političari sa Kosova, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, trebalo bi da to uzmu u obzir i da budu jedinstveni u preduzimanju ispravnih odluka kada se radi o pitanjima od vitalnog značaja za našu zemlju, a posebno kada se radi o sporazumu sa srpskom stranom“, rekao je Makoli. 

Leon Duhanaj: Kosovo bi moglo da bude pod pritiskom da ponovo popusti

Politički analitičar Leon Duhanaj rekao je „da se šuška“ o tome da Džon Bolton ima „neke ne tako jasne stavove po pitanju Kosova“.

Čini se, kaže Duhanaj, da Bolton „čak ima neku vrstu blizine sa srpskim lobijem“ i da vidi rešenje u pritiscima na obe strane da dođu do kompromisa a to, prema oceni Duhanaja, podrazumeva da bi „Kosovo moralo opet da popusti“ radi postizanja sporazuma.

"Ne mislim da je američka politika po tom pitanju u potpunosti suprotna pristupu prethodnih vlada. Ako Bolton poseti Srbiju i Kosovo, on će pogurati proces koristeći povremeno i pritisak. Srbija ne razume drugi jezik. S druge strane, Kosovo mora da ispuni određene preduslove, poput izbora, i da pronađe oblike jedinstva kako bi se uspešno završio ovaj proces“, rekao je Duhanaj.

On je naglasio da se do dogovora između Beograda i Prištine ne može doći bez aktivnog učešća SAD I EU i da „Kosovo mora biti pripremljeno za taj proces“.

Mehazi: Srbija će se opametiti samo silom, a ne američkim savetima

Profesor Sulejman Mehazi rekao je da će savetnik američkog predsednika Džon Bolton doći u Beograd „da savetuje Vučića i Dačića mekim i logičnim rečima da nastave dijalog i postignu uzajamno priznavanje dveju država“.

 „Reći će im da se ne bave pukim snovima o Kosovu, da Kosovo pripada građanima Kosova i da nikada neće biti u sklopu Srbije“, istakao je Mehazi, kako prenosi Bota sot. 

Prema njegovim rečima, SAD su stvorile današnje Kosovo i „ako ste protiv Kosova, onda ste protiv Amerikanaca“.

"Džon Bolton vratiće se u Sjedinjene Države a Vučić, Brnabić i Dačić će ignorisati Boltonove savete i nastaviti sa političkim snovima nerealne nacionalističke politike. Prema svim predviđanjima, Srbija će se dovesti pameti samo silom, a ne američkim savetima“, rekao je profesor Mehazi.