Analitičari: Kurti je učinio pravu stvar odbacivši Vučićev i Ramin "mini Šengen"

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev
Izvor: Tanjug/Rade Prelić/EPA/VASSIL DONEV/Georgi Licovski

Stručnjaci za politička pitanja na Kosovu smatraju da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne učestvuje na ekonomskom forumu u Skoplju na kome je inicijativa poznata kao "mini Šengen" preimenovana u "Otvoreni Balkan“ ispravna, jer je, kako kažu, štetna za Kosovo, prenosi Reporteri.

Politički analitičar Enver Bitići rekao je da se "promenom imena ne menja sadržaj, već se naprotiv pokazalo da promena imena služi za prikrivanje suštine udruživanja".

Bitići je izneo brojne kritike na račun albanskog premijera Edija Rama navodeći da se "do sada nije dogodilo da bilo koji albanski lider stane na stranu Srbije".

"Mislim da je ’Otvoreni Balkan’ maska koja nastoji da da novu dimenziju inicijativi ’mini-Šengen’, ali u stvarnosti to ne menja ništa od tih projekcija od početka, prvo u Novom Sadu, zatim u Skoplju, u Tirani i Beogradu. Mi Albanci imamo dve mogućnosti. Jedna je ona koju je spomenuo gospodin Kurti, savezništva sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dve prirodne savezničke države Albanaca sa kojima Albanci nemaju problema ni teritorijalne ni verske mržnje, itd. Druga mogućnost je ono što je gospodin Rama najavio danas u Skoplju kao strategiju Albanije za realizaciju otvorenog Balkana", rekao je Bitići.

Prema njegovim rečima, inicijativa "Otvoreni Balkan" je inicijativa koja je u suprotnosti sa ciljevima i principima EU.

"Ovo je inicijativa koja poprima karakteristike Evroazijskog foruma u ​​kojem Srbija učestvuje i koji uključuje Rusiju, Kinu i druge evroazijske zemlje. Ova inicijativa je danas promenjena, jer naziv otvara put prisustvu drugih sila van Evrope. Srbija je zemlja koja na različite načine otvoreno odbacuje integracije u NATO, i ova inicijativa se protivi EU, a mora da pomogne predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću", rekao je Bitići.

Analitičar Demuš Šaša smatra da je inicijativa pokazala bolju koordinaciju Albanije sa Srbijom nego sa Kosovom.

"Ovo nije lični spor između dva pojedinca, već je to još jedan primer velikog jaza u spoljnoj politici između Kosova i Albanije. Od pokretanja ideje, nedostatak koordinacije između Kosova i Albanije manifestovao se na svakom sastanku. Gospodin Rama je u apsolutno suprotnom položaju od Kosova. Ironija je, katastrofa u kojoj vidimo mnogo bližu koordinaciju između Srbije i Albanije nego između Kosova i Albanije", rekao je Šaša.

On je govorio i o razlici između Berlinskog procesa i "mini Šengena“, odnosno "Otvorenog Balkana“.

"Biti deo Berlinskog ili ’mini-šengenskog’ procesa ima neke fundamentalne razlike. Počnimo od toga ko vodi te procese. Berlinski proces vodi Nemačka, saveznica Kosova, dok ’mini-Šengen’ vodi Srbija", zaključio je Šaša.

misterNO
29. Jul 2021.
„…savezništva sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dve prirodne savezničke države Albanaca sa kojima Albanci nemaju problema ni teritorijalne ni verske mržnje“??? 😊 😊 😊 Ovog analitičara treba čuvati na -100 stepeni! Doduše, kakva država, takvi i analitičari…
Ja
30. Jul 2021.
Nije odbacio vucica za nista nego je kurti izbacio samog sebe i svu dobrotu Rama uradio ono sto treba narodu misli dobro za svoj narod i sebi!
Ja
30. Jul 2021.
Sta je to stetno sto zeli narod bolje da zive da imaju nesto vise