Analitičari: Neophodan povratak dijalogu

dijalog
Izvor: Reporteri

Politički analitičari na Kosovu ocenjuju da je povratak dijalogu neophodan, posebno nakon oslobađanja trojice policajaca, prenosi Telegrafi.

"Očekujem da će se strane uskoro suočiti sa trilateralnim susretom, ali to će sada zavisiti od Kosovam koliko će biti spremno da prihvati tri zahteva SAD i EU. To je zato što je, na neki način, plan Srbije sa hapšenjem, pa puštanjem policajaca bio da se pojavi kao strana koja je prva deeskalirala situaciju i da Kosovo dovede u nezavidnu situaciju za međunarodnu zajednicu. Ako ne bude sastanaka, onda će situacija biti beznadežna za sve", rekao je profesor političkih nauka Dritero Arifi.

Prema njegovim rečima, u dosadašnjem formatu dijaloga nije viđen nikakav opipljiv rezultat.

Arifi je rekao da angažovanje Nemačke i Francuske može doneti povoljnije rezultate na terenu.

"I u svakom slučaju, treba da postoji vremensko i tematsko uokvirivanje dijaloga. Istovremeno, EU treba da otvori dijalog sa Kosovom za novo priznanje. Ako nema priznanja od Srbije, onda mora biti priznanja od pet zemalja EU koje ga sada ne priznaju. To bi barem na kratko opustilo region. Srbija ne može biti privilegovana i čekana u nedogled", smatra Arifi.

Analitičar Gazmir Raci takođe ocenjuje da je momenat da se strane vrate za pregovarački sto.

Prema njegovim rečima, poslednji je trenutak kada strane moraju da sprovedu sve obaveze koje proizilaze iz do sada postignutih sporazuma.

"Naravno ako žele da se priključe Evropskoj uniji i da Kosovo otvori perspektivu za članstvo u NATO i drugim međunarodnim organizacijama", izjavio je Raci. 

On je rekao da je stvoreno nepoverenje između strana, koje je veoma duboko, i naglasio da bi bilo dobro da predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc vode proces dijaloga do kraja.

"Nemačka i Francuska su glavni faktor koji garantuje sprovođenje poslednjeg Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa", zaključio je Raci.