Beriša: Nije pametno graditi vojni aerodrom KBS blizu Srbije

Obuka pilota KBS u Albaniji
Izvor: Facebook/Niko Pleši

Vojni analitičari dvojako tumače nameru vlade da sportski aerodrome Dumoš kod Podujeva, na kome je trenutno Euleks, pretvore u vojni aerodrom KBS, prenosi Teve1. Član Odbora za bezbednost i odbranu, poslanik DPK Hisen Beriša upozorava da raspoređivanje KBS uz administrativnu liniju nije strateški pametno.

„Nije dobro da se objekti od posebnog značaja nalaze u blizini granice, a situacija njihove zaštite i očuvanja je mnogo teža. Verujem da imate informaciju da su u prvim napadima na državu koja tvrdi da je izvršila invaziju na drugu državu uključeni objekti od posebnog značaja, posebno aerodromi“, rekao je Beriša.

On je dodao da bi ovaj vojni aerodom u praksi služio za ograničene letove helikoptera i u budućnosti borbenih aviona.

„Možda će to biti u praksi i ograničenim letovima helikoptera u budućnosti kada budemo imali snage ili ako ćemo kupiti avione poput izraelskog tipa koji mogu zameniti multifunkcionalne helikoptere u svakom pogledu koje smo planirali da kupimo od odnose se na evakuaciju, borbu protiv vatre, ali i stvarne borbe na bojnom polju“, rekao je Beriša.

S druge strane profesor kriminologije Fatmir Čolaku smatra da je lokacija za vojni aerodrome više nego pogodna i da je od strateškog značaja.

„Ova infrastruktura koja je stavljena u službu KBS-a je više nego pogodna i naravno unapred su procenjene druge okolnosti i objektivnog i strateškog karaktera. Naravno lokacija je veoma važna za strateške i operativne KBS-a kako bi efikasno obavljali dužnosti i obaveze koje proizilaze iz Ustava sa misijom KBS-a“, smatra.

Teve1 je zatražio odgovor od Ministarstva odbrane kada se očekuje da ovaj aerodrom pređe pod njegovo upravljanje, ali nisu dobili odgovor.

Vlada Kosova usvojila je početkom marta predlog Ministarstva odbrane da se imovina nekadašnjeg aerodroma Dumoš ustupi Kosovskim bezbednosnim snagama.

Ministar odbrane Ejup Maćedonci je objasnio da je imovina nekadašnjeg aerodroma od posebnog strateškog značaja za raspoređivanje vojnih kapaciteta.