Analitičari: Odložiti rok za preregistraciju kako bi se izbegla eskalacija na severu Kosova

RKS tablice
Izvor: Klan Kosova

Ekspert za međunarodne odnose Arben Fetoši rekao je da Vlada Kosova, u punoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, mora da odloži rok za preregistraciju vozila na RKS, kako bi se izbegla eskalacija na severu Kosova, prenosi Indeks onlajn.

„Smatram da bi Vlada trebalo što više da koordinira sa međunarodnim partnerima, a posebno sa SAD, i naravno da pomeri roka. verujem da bi to doprinelo da se izbegne svaki rizik od eskalacije situacije na severu kakvu smo videli 31. jula ove godine“, naveo je Fetoši.

Analitičar Artan Muhadžiri kazao je da, s obzirom na to da je konverzija registarskih tablica delikatno pitanje, jer ima veze sa državnim i etničkim identitetom, te da je potrebno više vremena.

„Pitanje registarskih tablica je prilično delikatno, jer ima veze sa državnim i etničkim identitetom, tako da je potrebno više vremena da se građani Srbije ubede da zamene registarske tablice“, rekao je Muhadžiri.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ocenio je da Kosovo treba da odložiti rok za preregistraciju vozila na RKS.

Takođe, šef EU u Prištini Tomaš Suniog izjavio je da je neophodno da kosovski Srbi imaju više vremena za sprovođenje odluke o registarskim tablicama.