Analitičari: Poseta Eskobara i Lajčaka pokušaj da se postigne dogovor

Eskobar i Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičari posetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Prištini i Beogradu vide kao pokušaj da se postigne dogovor pre 1. septembra. Prema njihovim rečima, Kosovo i Srbija moraju da nađu rešenje pre ovog datuma, kako primenu odluke o reciprocitetu ne bi pratili neredi, prenosi RTK.

Najavljenu posetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu politički stručnjaci smatraju pokušajem da se postigne dogovor pre 1. septembra.

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu rekao je za Radio Kosovo da SAD i EU ulažu napore da Kosovo i Srbija postignu dogovor, da sprovođenje odluke o reciprocitetu ne bude praćeno nemirima na severu zemlje.

„Nesumnjivo je da je ova poseta pritisak na strane, jer ako se do septembra ne postigne dogovor, onda će ili Vlada Kosova biti ponižena i odložiti je za neki drugi rok, ili će doći do 'meča' kosovske policije i bandi predsednika Vučića na severu Kosova“, rekao je Spahiu.

U međuvremenu, Gurakuć Kući je za Radio Kosova rekao da su Lajčak i Eskobar opredeljeni da pre 1. septembra strane moraju da se dogovore o registarskim tablicama i ličnim kartama, jer bi u suprotnom dijalog mogao da se pogorša.

"Lajčak i Eskobar znaju da iz ovog procesa nešto mora da izađe pre 1. septembra, jer ako odemo do 1. septembra i počne primena reciprociteta kako je Vlada obećala, onda možemo doći do pogoršanja dijaloga“, rekao je Kući.

Poseta visokih evropskih i američkih zvaničnika usledila je nakon neuspeha prošlonedeljnih razgovora na nivou premijera Kosova i predsednika Srbije, gde se stranke nisu dogovorile oko rešenja kojim bi se izbegla eskalacija situacije na severu. Lajčak i Eskobar pokušaće da pomire stavove stranaka, kako bi rešenje bilo pronađeno najkasnije do 31. avgusta.