Analitičari: Primetne pojačane težnje SAD i EU da se očuva mir na Balkanu

Beograd Priština
Izvor: Kosovo Online

Primetna je povećana posvećenost SAD i EU smirivanju tenzija u regionu Zapadnog Balkana, posebno između Kosova i Srbije, ocenjuju stručnjaci za međunarodne odnose, prenosi Ekonomija onlajn.

Profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti ocenio je da sve češće posete stranih diplomata Kosovu imaju za cilj otklanjanje tenzija između Beograda i Prištine, koje su povećane nakon  rata u Ukrajini i dodaje da je Zapad zainteresovan za sprečavanje bilo kakvog konflikta na Balkanu.

"U poslednje vreme to se vidi, posebno tokom leta, a taj pritisak dolazi uglavnom u onim slučajevima kada dođe do porasta tenzija", rekao je Hoti.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi izjavio je da bi posete stranih državnika Kosovu trebalo da budu još češće i da nije dobro što je Kosovo dugo bilo bez ambasadora u mnogim zemljama.

"Dakle, spoljna politika mora da se posmatra u kontinuitetu, tako da se ne usuđujemo da imamo prekide. Nažalost, dugo smo imali prekide, posebno kada je ova grarnitura došla na vlast. Ne zaboravimo da dugo nismo ni imali ambasadore, a kad nemate ambasadore nemate ni glas u tim zemljama. Nedavno su postavljeni novi, a onda i adaptacija novog ambasadoria u jednoj zemlji nije lak proces, posebno ako imamo u vidu znajući da je Kosovo mala i beznačajna zemlja", rekao je Arifi.

Arifi je ocenio i da bi Kosovo više trebalo da koristi situaciju oko rata u Ukrajini i zahteva priznanje od Srbije.

"Moramo tražiti to međusobno priznanje, jer samo u tom obliku rešavamo vekovni problem između Albanaca i Srba, inače će svaki drugi sporazum biti polovičan i ne rešava pitanje trajnog ili održivog mira“, rekao je Arifi.