Anđelković: Kurtiju se sad priviđaju i "teroristi", a sve sa ciljem da protera Srbe sa Kosova

Zoran Anđelković

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković ističe da svi postupci kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pa tako i najnovija odluka kosovske vlade da organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglasi za terorističke, imaju za cilj da se Srbi proteraju sa Kosova.

"Nije važno da li nešto postoji ili ne. Ne postoji ni 'Civilna zaštita', ni 'Severna brigada', prema tome Kurtija to ne interesuje, njega interesuje kako da targetira, da pravi spiskove ljudi koje će da hapsi, pre svega ugledne Srbe na severu Kosova, da bi oni drugi, koji su takođe ugledni, ali nemaju takav imidž, sami napustili Kosovo i Metohiju", naglašava Anđelković za Kosovo onlajn.

Anđelković ironično primećuje da je Kurtiju počela da se priviđa nekakva "Severna brigada", podsećajući da su mu se do sada priviđali Vagnerovci.

Anđelković ističe da je suština svakodnevnih izmišljanja razloga za maltretiranje Srba, za pravljenje spiskova i hapšenje Srba kako bi se oni proterali sa Kosova.

"Sve je u funkciji toga - pravljenje spiskova za hapšenja zbog barikada, zbog biračkih mesta, sada proglašavanje 'Civilne zaštite' kao terorističke organizacije", naglapava on.

Anđelković navodi da se na severu Kosova sprovodi čist aparthejd, a da niko iz zemalja Kvinte ne reaguje na te Kurtijeve poteze.

"Za Kurtija su svi Srbi na severu Kosova bili fašistička banda, a pre toga su bili kriminalne grupe, sada su 'Civilna zaštita' i neka 'Severna brigada', prvi put čujem za njih. Za njega su svi Srbi na severu Kosovu i uopšte Srbi na Kosovu višak, fašisti i treba ih proterati sa Kosova na ovaj ili onaj način - hapšenjima, paljenjem kuća, upadima u crkve, uništavanjem crkvene imovine, srpske imovine. Sve to dok to nemo gledaju zemlje Kvinte koje su tog Kurtija pravile i podržavale 15 godina", kaže Anđelković.

Očekuje da će, kako kaže, konačno nekome u Evropi pasti na pamet da je došao trenutak da prestanu da dozvoljavaju "jednom fašisti kao što je Kurti datargetira na taj način Srbe i da ih proglašava fašistima i teroristima".

"Verujem da će mu neko konačno reći da stane, a ako ne, Srbija će znati da odbrani svoj narod", kazao je Anđelković.

Još jednom naglašava da su svi potezi Kurtija i Prištine sa cilje etničkog čišćenja Kosova od Srba, i upotreba Rosu, hapšenja i maltretiranje dece, pucanje na decu na Badnji dan...

"Hapšenja služe da se zastraše Srbi, kako bi njihove porodice i oni sami napustili Kosovo i Metohiju. Kada on sada napravi spisak pripadnika tzv 'Civilne zaštite' i 'Severne brigade', on će napraviti spisak svih uglednih Srba na severu Kosova, pa će očekivati da oni pobegnu sa Kosova i da se njihove porodice odsele. A kada se oni odsele očekuje da će za njima poći i 'običan narod'. To je jedini njegov cilj, sve drugo je podređeno tome - kako oterati Srbe sa Kosova", zaključuje Anđelković.