Anđelković: Vučićeva poruka - pregovori da, kapitulacija ne

Dragomir Anđelković
Izvor: Printscreen RTS

Srbija je spremna na pregovore o Kosovu, ali nije na kapitulaciju, ključna je poruka koju je, prema oceni analitičara Dragomira Anđelkovića, predsednik Aleksandar Vučić poslao Zapadu u svom izlaganju u parlamentu, prenosi Tanjug.

Kako Anđelković kaže, Vučić je jasno poručio da Srbija neće odustati od Kosova i odbrane nacionalnih interesa.

Anđelković je naveo da je Vučićev izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu "diplomatski i višeslojan" i da je evidentno da Srbija ne želi da pošalje poruku međunarodnim centrima moći da je nekooperativna i da previše "zateže" po tom pitanju da ne bi, kako kaže, ušla u novi period problema sa zapadom.

"Vučićev nastup je delovao krajnje pomirljiv, iskazana je spremnost na dogovor i kompromis, ali je istaknuto da se Srbija nikad neće umoriti od Kosova i da neće prihvatiti bilo šta što ne zadovoljava minimum naših nacionalnih interesa", kaže Anđelković.

Dodao je da je Vučićeva "upakovana" poruka zapadu - da ćemo braniti Kosovo, ali da ćemo izbegavati konfrontacije, osim ako nam ne budu direktno nametnute.

"Vučićevo obraćanje svetu sa jasnim stavom da smo spremni da pregovaramo, ali ne da kapituliramo", kazao je Anđelković.

Na konstataciju da je Vučić u parlamentu ponovio da je kompromisno rešenje jedino moguće za KiM, ali da ne vidi kako bi ono izgledalo zbog stava Prištine, Anđelković navodi da je prištinska strana "sekundarni igrač", a da zapad, pod uslovom da shvati da Srbija neće upasti u zamku sukoba kako bi postala meta za njihovu agresiju, niti da će dići ruke od svojih interesa, nego ih braniti na odmeren način, možda i ponudi određenu vrstu kompromisa.

"Priština onda to mora da prihvati. Koliko god da se (Aljbin) Kurti predstavlja kao nevaljali dečak koji vodi samostalnu politiku, on to, ipak, nije. Ako mu Vašington lupi šakom o sto, uradiće šta mu se naredi", kaže Anđelković.

Smatra da je put do kompromisa insistiranje na svojim stavovima, makar i na minimumu svojih nacionalnih interesa, dok se u nekom trenutku, kako kaže, ne stvori osnov za kompromis.

"Kompromis ne može da se pravi tako što bi samo jedna strana sve dala, to je onda kapitulacija", naglašava.

Iz Anđelkovićevog ugla kompromis bi mogao da bude samo "fer" podela KiM prema kojoj bi se Srbiji pripojili sever Kosova, Kosovsko Pomoravlje i krajevi sa većinskim srpskim stanovništvom, a manastiri bili stavljeni pod jurisdikciju Srbije, makar eksteritorijalno.

Kosovsko pitanje bi, smatra Anđelković, trebalo posmatrati u korelaciji sa Republikom Srpskom, pa ako Srbija u budućhnosti delu Kosova da pravo da samo bira svoj put, to bi morali da tražimo i za Republiku Srpsku.

"Nije lako doći do takvog rešenja, ali mislim da je bitno da znamo šta je naš nacionalni interes, a pre ili kasnije će se ukazati prilika da ga realizujemo", zaključio je Anđelković.