Anđelković: Za Srbiju "Otvoreni Balkan" bolje rešenje od evrointegracija

Andjelkovic
Izvor: N1 Info

Za Srbiju je inicijativa "Otvoreni Balkan" bolje rešenje od evrointegracija, jer ne bi morala da se odrekne svojih veza sa Rusijom i Kinom, ocenio je politički analitičar Dragomir Anđelković, prenosi Tanjug.

"'Otvoreni Balkan', kao iznuđeno rešenje zbog zastoja u evrointegracijama, našoj zemlji pruža mogućnost da se poveže sa regionom, maksimalno sarađuje sa Evropskom unijom, ali i zadrži svoje strateške privredne i geopolitičke partnere sa istoka", rekao je Anđelković. 

Anđelković je dodao da je ključno da se države iz regiona pridruže inicijativi. 

"Ako pristupe Crna Gora, Bosna i Hercegovina i entitet Kosovo, mislim da je stvar zaokružena i da će zaživeti. Ako ne pristupe, to je polovično rešenje", kaže Anđelković.

Anđelković objašnjava da zapadne zemlje, iako diretno ne mogu da se pridruže "Otvorenom Balkanu", kroz tu inicijativu mogu ne samo da kompenzuju evrointegracije, već, dodaje, naprave iskorak u spoljnoj politici.

"Članice EU ne mogu integralno da budu povezane, mogu da imaju specijalne aranžmane i da budu dodatni mostovi sa EU, kao što mogu takvi aranžmani da se grade i sa vanevropskim zemljama od Turske pa do Kine, naravno, pre svega, i sa Rusijom", kaže Anđelković.

Balkanske zemlje će kroz ekonomsko povezivanje, tvrdi Anđelković, postići i bolje međudržavne odnose, o čemu, kako kaže, svedoče i pomirljive poruke lidera Albanije, Severne Makedonije i Srbije sa samita u Tirani.

"Možemo da imamo privrednu korist, ali i društvenu i nacionalnu. U okviru te inicijative svi Srbi mogu da se povežu, svi Albanci, svi muslimani... ukratko, da realizujemo i svoje nacionalne aspiracije na racionalan način, a i da prosperiramo", smatra Anđelković.