Andrić Rakić: Ako Priština nastavi da odbija razgovore, o Kosovu će se sve češće pričati u Savetu bezbednosti

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić, govoreći o tome šta će biti tema sledeće runde dijaloga između Beograda i Prištine – ukidanje dinara ili nastavak razgovora o predloženom nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, kaže da su to u suštini dosta povezane teme, s tim što veruje da Kosovo želi da ih tretira drugačije.

“Jedan način da se bez ozbiljnih posledica po srpsku i druge zajednice na Kosovu, koje zavise od srpskog budžeta, reši problem dinara je da se formira ZSO. Poenta je da se formira institucija koju će priznavati i Srbija i Kosovo i kroz koju Srbija može neometano da nastavi finasiranje, čime se rešava problem finansiranja srpskih sredina na Kosovu iz Srbije. Tako da to nisu nužno odvojene teme, s tim što verujem da Kosovo želi da ih tretira drugačije. Pretpostavljam da je kalkulacija vlade u Prištini bila da sa ukidanjem dinara mogu da ukinu srpske institucije na Kosovu bez da se formira ZSO i bez da se one transformišu u ZSO”, kaže Andrić Rakić.

Kako dodaje, za sada nema najava da je Priština spremna da o tome razgovara u dijalogu.

“Čuli smo da je Aljbin Kurti rekao da on ide u Brisel samo da bi potpisao sporazum i da ga zovu samo kada ima nešto da se potpiše. Moguće je da će otići recimo Besnik Bisljimi, a na tom nivou između Bisljimija i Petra Petkovića malo šta može da se reši, zapravo u poslednje dve godine na tom nivou ništa nije bilo rešeno. Ali, stoji da ako Priština nastavi da odbija ove susrete, da će se sve češće sretati u Savetu bezbednosti da se razgovara o Kosovu, za šta pretpostavljam da će u nekom trenutku napraviti kalkulaciju da to baš i nije politički pogodno za interese Kosova”, ističe Andrić Rakić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje u Minhenu rekao je da očekuje poziv u Brisel “ovih dana”, ali je portparol Evropske komisije Peter Stano u međuvremenu saopštio da EU “nema ništa na osnovu čega bi mogla da najavi dijalog na visokom nivou”.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je juče da je primio poziv Brisela za sastanak povodom nove regulative Centralne banke Kosova o dinaru, ali da je odbio da učestvuje. Prema njemu, to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, "jer pitanje dinara nije deo dijaloga" i da će videti ko će ići.