Andrić Rakić: Kurti svojim potezima zastrašuje Srbe, Zapad to može da spreči, ali balansira

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić kaže da je teško predvideti šta mogu da budu dalji koraci kosovskih vlasti posle prošlonedeljnih upada u prostorije srpskih Privremenih organa, u pošte i ambulante, ali da pretpostavlja da će se, ipak, držati simboličkih stvari poput uklanjanja bilborda sa likovima srpskih političara ili sa srpskom zastavom.

„Ne verujem da će se ići dalje od Privremenih organa. Pretpostavljam da će se, ipak, držati ovih simboličkih stvari. Možemo da očekujemo neku vrstu stavljanja javnog prostora pod izgovor vladavine prava i ukanjanje objekata koji nisu negde upisani i smatraju se nelegalnim ako imaju obeležje Srbije ili srpskog identiteta. Pretpostavljam da će se to nastaviti jer u Prištini dosta miriše na izbore. Tako gledam i na sve ove posete Dželjalja Svečlje i Eljberta Krasnićija severu bar tri puta u toku jedne nedelje i sve to vidim kao predizbornu kampanju, a ne nužno kao poteze protiv srpskih institucija. Ono što jeste problem je ova odluka sa dinarom i kako će se to dalje razvijati“, kaže Andrić Rakić.

Ističe da je upad policije u Privremene organe, posebno u Metohiji, bio jako uznemirujući jer se radi o vrlo izolovanim, malim zajednicama, kao što je slučaj i u opštini Gora. Podseća da je prvi Privremeni organ srpskih institucija na Kosovu koji je bio zatvoren bio PO Štrpce još pre dve godine.

„Fizičko zatvaranje tih institucija nije isto što i njihovo zatvaranje, one uspevaju da rade i dalje. I osim tog simboličkog, čak i propagandnog efekta koji to ima u albanskoj javnosti, tim potezima se zasad zastrašuju Srbi, ali te institucije se neće zaista zatvoriti, već će nastaviti da rade u još težim uslovima“, kaže Andrić Rakić.

Na pitanje da li ovakve poteze Prištine neko može da spreči, naša sagovornica kaže da u zapadnom svetu ima mnogo aktera koji to mogu da spreče ali da je problem što oni pokušavaju da nađu balans između akcija koje će tako nešto sprečiti i toga da se ne načini prevelika šteta Kosovu i da se ne pogorša pozicija Kosova u dijalogu.

„Oni jasno prave razliku između Kosova i njihove vizije o Kosovu kao nezavisne države koja će ući u Nato, prvenstveno da bi Kfor mogao da se povuče sa te teritorije, i Aljbina Kurtija koji trenutno mnogo čini na podizanju tenzija. Dok god je Kurti premijer neće biti ozbiljnijih akcija protiv njega jer ga ta titula štiti. Onog trenutka kada, i ako on ne bude mogao da formira vladu, njegova politička karijera će biti ozbiljno dovedena u pitanje bar kada su zapadni lideri u pitanju“, smatra Andrić Rakić.