Andrić Rakić: Venecijanska komisija nema izvršnu vlast, kosovski zvaničnici kupuju vreme

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić istakla je da je u nadležnosti Venecijanske komisije da pruži savetodavno mišljenje, tako da bi o Nacrtu statuta ZSO ipak na kraju odlučio Ustavni sud Kosova, kao i da su kosovski zvaničnici od početka ove godine menjali predloge o načinu formiranja ZSO u cilju kupovine vremena.

Andrić Rakić je, povodom predloga kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se evropski nacrt ZSO uputi na razmatranje Venecijanskoj komisiji, istakla da kosovski lideri pokušavaju da pronađu aternativu Nacrtu ZSO, ali do sada bezuspešno, čak i sa negativnim posledicama.

"Od početka godine kada su kosovski lideri poslali dva različita pisma Savetu Evrope, videlo se da se kupuje vreme i da se na neki način trguje sa načinom sa kojim bi ZSO mogla da se formira, pa su tu osmišljavali različite alternative onome što je dogovoreno, neke od tih alternativa su pokušali da legitimizuju javnosti neki od evropskih timtenkova, nije bilo uspešno, naprotiv čini se je imao dosta negativan efekat na aspiracije Kosova da se pridruži Savetu Evrope. Predlog sa Venecijanskom komisijom je nastavak te logike", naglašava Andrić Rakić. 

Ona smatra da je reč o kupovini vremena, kao i da ni sami kosovski lideri ne veruju da će njihovi predlozi proći u međunarodnim instancama.

"Definitivno se radi o kupovini vremena, ako nešto od tih predloga prođe njima je to super, ali ne verujem da i sami misle da tu ima prostora, jednostvano žele da deluju da su spremni na razgovore i da su konstruktivni, to je manje - više poruka koju Kurti od početka dijaloga šalje. Ali on ne radi ono na šta se obavezao, jer svi predlozi koji su naknadno došli su trebali od strane Kosova da budu predloženi i pre nego što je EU došla do toga da mora sama da napravi Statut ZSO", ističe Andrić Rakić.

S obzirom da predlozi Kurtija nemaju prođu kod političkog Zapada, Andrić Rakić smatra da su oni za unutrušnju upotrebu.

"Ti postupci ne utiču dobro na to kako će Kosovo biti predstavljeno stranim akterima, posebno na Zapadu oni ne nailaze na dobar odziv, ali pretpostavljam da je svrha tih predloga unutrašnja, da se signalizira javnosti da Kosovo pokušava nešto da učini, ali da je međunarodna zajednica ta koja ne sluša dovoljno, koja nije spremna na kompromis i da on na taj način naravno brani Kosovo od najgorih scenarija, a to je sprovođenje ZSO na način na koji je ona dogovorena", dodaje Andrić Rakić.

Odgovor EU na predlog Kurtija da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju ZSO, Andrić Rakić smatra konačnim.

"EU ima jasnu istoriju pregovora iza kojih su stali Makron, Šolc i Meloni, pogaziti to delovalo bi neozbiljno, i na kraju zašto bi to uradili", upitala je ona.

Naglasila je da Venecijanska komisija daje savetodavna mišljenja, pa bi konačna odluka o ustavnosti Nacrta ZSO ipak bila na Ustavnom sudu Kosova.

"Venecijanska komisija bi mogla da kaže šta treba da se poboljša, ona nema izvršnu vlast u tom smislu, pa bi to pitanje i dalje bilo na Ustavnom sudu Kosova, tako da je taj korak besmislen", zaključila je Andrić Rakić.

Kosovo računa da bi Venecijanska komisija po pitanju ZSO dala mišljenje da neke stvari iz nacrta nisu u skladu sa nekim principima i kosovskim ustavom.

"U Evropi ima mnogo većih autonomija nego što je predviđeno ZSO, tako da i to ne pije vodu. Ali ako već znaju ili očekuju da će to biti odbijeno kao predlog, slika koju se nadaju da projektuju je da oni nešto predlažu, ali da EU ne želi da čuje njihove argumente", istakla je Andrić Rakić.