Andrić Rakić: ZSO bi mogla da bude na listi uslova za ukidanje mera Kosovu

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić ocenjuje za Kosovo onlajn da ako Kosovo želi da mu se trenutne mere EU ukinu, mora da ispoštuje zadate uslove. U suprotnom, dodaje, mere neće biti suspendovane, a može potencijalno i da dođe do formalnog proširenja tih mera na ZSO.

Ona navodi da novi paket sankcija "nije nerealan", jer, se, kako kaže, sada već previše priča o tome i dodaje da "gde ima dima ima i vatre". Navodi da mnogo izvora u Prištini govori o mogućnosti novih sankcija, i da im je verovatno predočeno da nešto slično može da se desi.

"Što se tiče efikasnosti, mogu da budu efikasne, zavisi od toga kakve su sankcije, možemo da vidimo iz ponašanja ministra Dželjalja Svečlje, koji je naprasno prestao sa svojim aktivnostima na severu nakon saopštenja američke ambasade u Prištini gde se osudilo zatvaranje privremenih organa. Dakle, definitivno kritika u nekoj meri deluje, ne nužno možda na sve vladine zvaničnike, ali na neke od njih da. Dakle, ako to budu individualne sankcije, što je ono o čemu se najviše govori u Prištini, dakle, mogućnost sankcionisanja individua, može da bude efikasno, jer stvara između ostalog i pritisak na valdu da takve osobe ukloni sa izvršnih mesta", kaže Andrić Rakić.

Prema njenim rečima, nove sankcije su još uvek pod ozbiljnim znakom pitanja.

"Mi smo imali nedavno u čestitki povodom proglašenja nezavisnosti od strane Makrona, govorio je o narednim nedeljama koje su ključne, da faktički predsednica Kosova Vjosa Osmani pošalje statut ZSO Ustavnom sudu. Na osnovu toga možemo da kažemo, da bar, ako ništa drugo, postoji neki rok, ako Kosovo želi da mu se trenutne mere EU ukinu, mora da ispoštuje te neke stvari koje su date, lokalne izbore i slanje statuta do tog nekog roka koji je, pretpostavljam, u vezi sa nekim sastankom Saveta EU, gde bi eventualna odluka o ukidanju mera mera mogla da se donese", navodi naša sagovornica.

Kako ističe, ukoliko do tada ne bude traženih rezultata, onda može da se tvrdi da mere neće biti suspendovane, a može potencijalno i da dođe do formalnog proširenja tih mera na ZSO.

"Jer, mere koje su trenutno uvedene su uvedene 3. juna i uvedene su prvenstveno zbog gradonačelinika, dakle, tražili su se brzi lokalni izbori, tražilo se da gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija, ZSO nije bila uključena u to, a ako se u narednim nedeljama, kako su to tražili, ne reši, možda bude i ZSO na toj listi uslova za ukidanje mera, bar što se EU tiče", smatra Andrić Rakić.

Ona ističe da je u EU zaista teško izdejstvovati nove pakete sankcija, jer je potrebna saglasnost svih 27 članica, dok se do mera SAD lakše dolazi, ukoliko ima političke volje.

"Mislim da jedino mogu da se dogode sankcije koje se odnose na pojedince, jer ekonomske sankcije ili sankcije protiv biznisa, s jedne strane nisu fer, jer nisu građani ti koji donose političke odluke, a s druge strane, zaista je njihov uticaj upitan imajući u vidu stanje kosovske ekonomije sada. Ona je na jako niskim granama, opao je izvoz za 100 miliona, trgovinski deficit je 85 posto, nema tu mnogo toga na šta možete da utičete, da situacija bude gora nego što jeste. Ona je već jako alarmantna i zato pretpostavljam da mogu da se dese samo one sankcije koje su usmerene na predstavnike Vlade Kosova, dakle lične sankcije za ljude koji donose politike kakve donose", zaključuje Andrić Rakić.