Angili: Turska je protiv jednostranih sankcija uvedenih Kosovu

Sabri Tunc Angili
Izvor: Twitter

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili kazao je za TV Kljan Kosova da je nepravedno što se za tenzije na severu Kosova okrivljuje samo jedna strana i dodao da je Turska protiv jednostranih kaznenih mera i da smatra da samo Savet bezbednosti UN ima pravo da uvodi sankcije.

Prema njegovim rečima, Kosovo još može da učini više za napredak u dijalogu sa Srbijom.

"Mislim da je okrivljavanje jedne strane nepravedno u bilo kom pregovaračkom procesu, pa kako kažu na engleskom potrebno je dvoje ljudi da bi se plesao tango. Za dijalog je potreban doprinos i stvarni interes obe strane, tako da mislim da postoji nepravedan pritisak na Kosovo", kazao je.

Angili dodaje da bi i Kosovo trebalo da preduzme neke korake kako bi doprinelo napretku u dijalogu i u sporazumu postignutom 27. februara u Briselu.

Dodaje da Turska taj dogovor smatra dobrim okvirom, kao i da sve tačke tog sporazuma treba da se sprovedu, uključujući i tačku 7.

Angili je rekao da je spremnost Vlade Kosova da ponovo organizuje izbore na severu pravi korak, ali da odrđavanje izbora bez učešća Srba nije dobra ideja.

"Mislim da je to bio pozitivan korak Vlade Kosova, premijera Kurtija da otvoreno izjavi da je spreman da organizuje izbore, naravno u skladu sa pravnim sistemom i Ustavom Kosova. Srpska lista i Srbi na severu moraju da učestvuju na tim izborima. EU, SAD i drugi relevantni akteri moraju da pripreme teren za to, a ako je potrebna pomoć Turske, mi smo spremni da je pružimo", rekao je Agili.

Ambasador Turske kaže da je glavni princip turske spoljne politike da su protiv jednostranih mera i jednostranih sankcija.

"To je glavni princip naše spoljne politike jer smatramo da su jednostrane mere kontraproduktivne. To smo videli u slučaju Irana i drugih zemalja, a takođe verujemo da je jedino međunarodno telo koje ima pravo da sprovodi sankcije Savet bezbednosti UN", naveo je Angili.

Dodaje da izjava zamenika premijera Besnika Bisljimija i premijera Aljbina Kurtija da se izbori na severu mogu organizovati nakon ukidanja mera EU izraz frustracije jer je u Bratislavi postignut dogovor o tom pitanju.

"EU se sastoji od 27 država članica, ponekad je proces donošenja odluka težak. Po mom mišljenju, ne misle sve zemlje EU da je ono što je Kosovo uradilo dovoljno za deeskalaciju", rekao je Angili.

On nije hteo da komentariše odluku Osnovnog suda u Prištini o osudi bivšeg šefa Obaveštajne agencije Kosova Dritona Gašija za takozvani "slučaj Gulenisti", ali je dodao da su izručene osobe deo terorističke organizacije.

"Mogu da kažem da su tih šest članova FETO članovi terorističke organizacije i da su izručeni Turskoj na osnovu odluke turskog suda. Svi su bili optuženi od strane tužilaštva, a zatim je objavljen ostatak žalbe i na osnovu toga su izručeni Turskoj. Postojala je sudska odluka o tom pitanju", rekao je Angili.

Dodao je da FETO kao teroristička organizacija nije pretnja samo Turskoj, već i zemljama u kojima deluje, uključujući i Kosovo.

"Želimo institucionalni okvir u kojem se obe strane slažu da se efikasno bore protiv te terorističke organizacije, jer se ne radi samo o pokušaju državnog udara u Turskoj 2016, već je teroristička organizacija FETO u različitim delovima sveta uključena u aktivnosti koje se bave finansiranjem terorizma, pranjem novca, odnosno to su aktivnosti organizovanog kriminala", rekao je Angili.

Turski ambasador je dodao da članovi te organizacije i dalje deluju na Kosovu i uopšte na Zapadnom Balkanu.