Antić: Hoće li Kamberi tražiti i da Preševo zovemo "Dolinom“?

Čedomir Antić
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Komentarišući nesporazume nastale povodom korišćenja izraza "Šiptar“ i reakcije narodnog poslanika iz Preševa Šaipa Kamberija tim povodom, istoričar Čedomir Antić kaže za Kosovo Onlajn da su do 60-tih godina prošlog veka svi koristili taj naziv, a to je i izraz kojim Albanci sami sebe zovu i danas.

"Međutim oni imaju pravo da kažu da su promenili mišljenje, ali bi onda bilo pošteno da taj napor koji ulažu da diskvalifikuju svakog onog ko ih naziva Šiptari, upotrebe i kada je reč o njihovim stavovima o drugim ljudima“, kaže Antić.

Prema njegovim rečima, često dolazi do sablažnjavanja kada neko za političare koji su stasali u OVK kaže da su to "šumski ljudi“.

"Ja sam inače taj izraz prvi put čuo na sastanku sa albanskim vođama 1999. godine. Bio sam u delegaciji tadašnjeg Saveza za promene, koju je predvodio Zoran Đinđić. Ali kad to kaže premijerka Srbije onda to postane veliki problem“, ukazao je on.

Antić takođe navodi, da se događa da neko ceo srpski narod naziva "svinjama“.

"Pa neki tamo advokat na televiziji za Srbe kaže da su ’škije’. Ali, onda je to lična nepristojnost. Mi bi Srbi mogli da se žalimo i na izraz ’Srbijanac’. Način na koji izgovaraju tu reč pojedini hrvatski ili bosanski političari, meni ukazuje da oni nas doživljavaju kao ’janjce“, rekao je Antić i naglasio da je, prema njegovom mišljenju, odluka suda u slučaju odbacivanja tužbe protiv ministra Vulina opravdana.

Kada je u pitanju najava albanskog poslanika u Skupštini Srbije Šaipa Kamberija, da će ići do suda u Strazburu ako bude potrebno sa tužbom protiv Vulina, Antić smatra da je Kamberi političar koji na taj način gradi svoju političku karijeru.

"Najbolje bi bilo da se bori za demokratiju u svom narodu. Ovde niko nije rušio džamije i groblja. U zemlji koju naziva svojom otadžbinom, a to je Kosovo, to rade sada“, ukazao je Antić.

On je rekao da je zbog naših unutrašnjeg političkog sukoba, Kamberi "sada jedina opozicija u srpskom parlamentu, pored samostalnog poslanika Glišića, i sada imamo priliku da ga slušamo kako stalno optužuje Srbiju za nešto i kako smatra da je najvažnije da nauči aktuelnog ministra da ga zove Albanac“.

"Hoće li isto tako sutra da nas maltretira da Preševo ne zovemo Preševo, nego ’Dolina", zapitao se Antić.

On je, međutim, ukazao da je ovo, ipak, vreme političke korektnosti.

"Kad je reč o tome da li nekoga zvati Šiptar ili Albanac, ja mislim da je to pitanje domena pristojnosti. Ako oni ne žele da ih zovemo Šiptari onda treba da ih zovemo Albanci“, zaključio je Antić.

Srbin
11. Februar 2021.
Jedino Vam je zakljucak dobar, gospodine Anticu. Sve ostalo sto ste naveli je smesno, nedostojno coveka koji ima fakultetsko obrazovanje...
Lio
19. Februar 2021.
Bravo Shaip Kamberi