Antić: Kad govori o žrtvama iz 1945. Tači bi trebalo da zna da su kosovski Albanci bili na strani fašizma

Čedomir Antić
Izvor: Kosovo Online

Komentarišući današnju objavu predsednika Kosova Hašima Tačija u kojoj se "seća žrtava Barskog masakra i zločina nad Albancima pre 75 godina", istoričar Čedomir Antić kaže za Kosovo Onlajn da bi Tači „kao čovek koji tvrdi da je školovan, ipak neke stvari trebalo da smesti u vremenski kontekst, jer na ekstremizam ne može više da dobija glasove“.

Taj istoričar za naš portal napominje da je posle Drugog svetskog rata bilo progona u kojima su stradali Albanci, ali daleko manje od Srba i Hrvata ili na primer Slovenije u kojoj je ubijen jedan posto stanovništva nakon 1945. 

"Znam da Tači želi da izigrava i školovanu osobu, i političara, i čoveka. Ali, nije nijedno od ta tri. On bi hteo da sada predstavlja Albance kao jednu novu naciju, koja izlazi čista pred svet, bez ijednog greha, a i svaki greh je opravdan izmišljenom tezom da su Albanci živeli na prostoru čitavog Balkana, da su svi narodi njih opljačkali, da su izvršili genocid nad njima, proterali ih...što naravno nije tačno“, posebno napominje Antić.

Taj istoričar za Kosovo Onlajn podseća da je albanski narod tokom Drugog svetskog rata bio na strani fašizma i nacizma.

"Toliko je malo Albanaca učestvovalo u borbi protiv fašizma na Kosovu, da se ti ljudi mogu izbrojati na prste dve ruke. U Albaniji je druga priča. Posle rata kosovski Albanci su bili predmet aktivnog izmišljanja pokreta otpora protiv fašizma od strane jugoslovenskog režima. Albanci su pokušavali da naprave 'Veliku Albaniju' u prvo vreme pod zaštitom Italije, kasnije pod zaštitom Trećeg rajha.

Nakon rata komunističke vlasti u Jugoslaviji imale su sporazum sa Staljinom i sa albanskim komunistima da Kosovo vremenom postane deo albanske države. Ali od te ideje se delimično odustalo s obzirom da je vrlo malo Albanaca podržavalo oslobodilački pokret. Zbog toga su težili sporazumu sa komunistima iz Albanije da nekako prevedu jedan deo balista, jedan deo saradnika okupatora, na stranu Narodno oslobodilačkog pokreta. Odatle i veliki broj Albanaca koji su mobilisani nasilno i odvedeni na Sremski front i na neka druga mesta“, objašnjava Antić.

Međutim, dodaje on, albansko vođstvo nije shvatilo šta se dešava i podigli su ustanak.

„Taj ustanak je u krvi ugušen. To nisu uradili Srbi, to nisu uradili Jugosloveni, to su radili komunisti. Isti oni komunisti koji su im dali Kosovo kao autnomiju kakva ne postoji nigde drugde u svetu. Da im to nisu dali, oni bi danas bili neznatna manjina na Kosovu“, zaključio je Antić.

Streetboys
31. Mart 2020.
Zar nije i Draza Mihajlovic i veliki dio tog naroda bio sa fašistima? Ceo svet to zna a oni sad zele da četnički pokret i Drazu proglase herojem. Stvarno su smešni.
Gorila
31. Mart 2020.
Ne. Zasto bi Draza i narod bili sa nekim koji ih je okupirao? Nigde logike.