Antić: Pripadnik naroda koji je na jugu Srbije izvršio genocid treba da poštuje sud u Hagu

Čedomir Antić
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Istoričar Čedomir Antić izjavio je za Kosovo Onlajn da ako se poštovao prethodni tribunal u Hagu, koji je osnovan za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, ne vidi razlog zašto se ne bi poštovao ovaj koji je osnovan zbog zločina OVK.

Komentarišući izjavu bugarskog politikologa Antona Pančeva, koja se danas pojavila u prištinskim medijima, da Kosovu ne bi trebalo suditi za ratne zločine, da Srbija treba da odgovara za genocid počinjen na Kosovu, a Tači, Veselji i drugi lideri OVK budu oslobođeni, Antić kaže da politikolog iz Bugarske očigledno nije u toku događaja.

“U međuvremenu se dogodilo mnogo toga. U međuvremenu je pronađena Žuta kuća. U međuvremenu su prebrojane žrtve, pa se došlo do toga da su Srbi činili 12 odsto stanovništva i oko 45 odsto žrtava na Kosovu. Pa smo došli do ubistava posle rata na Kosovu, pa je ubijeno više Srba pod zaštitom NATO nego što je Milošević pre početka rata ubio Albanaca”, podsetio je Antić.

On je podsetio da se na kraju došlo do “kriminalnih aktivnosti vođa kosovske paradržave, pa su UN, iste one koje su osnovale tribunal za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, osnovale tribunal za OVK”.

“Ako smo poštovali prethodni tribunal, ne vidim šta je problem. Posebno za nekog ko dolazi iz naroda koji je na jugu Srbije izvršio genocid kakav se ne pamti u ovim krajevima, i koji nikada ni Albanci ni Srbi nisu učinili jedni drugima. Pri tom niko od kralja Ferdinanda pa nadalje zbog toga nije odgovarao. I retko ko se zbog toga kajao. Posebno među politikolozima”, ukazao je Antić.

Suđenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku parlamenta Ivici Dačiću, koje bugarski politikolog Pančev takođe predlaže, prema Antiću je gotovo komično.

Pančev je, između ostalog, rekao da su u proleće 1999. bugarski izvori "otkrili srpski plan" za čišćenje kosovskih Albanaca i genocid nad njima.

“Pitam se da li taj politikolog ima problem od rođenja ili je reč o povredi glave. Dakle, narod koji treba da bombarduje NATO, i koji čeka sedam meseci da ga NATO bombarduje, organizuje akciju da otera narod čije prisustvo na toj teritoriji sprečava bombardovanje. Pitanje je da li je nas 10 miliona, od Knina do Skoplja imalo povredu glave ili je on imao povredu glave. Veći je problem kako misle da grade Kosovo ako se zamrznu sa ljudima kao što je Tači, kao što je Veselji, Haradinaj i kao što je ovaj Pančev, a nije Darko”, poručio je Antić.