Antonijević: Napadi na Srbe na Kosovu za svaku osudu, potrebno formiranje ZSO za smirivanje tenzija

Milan Antonijević
Izvor: N1 Info

Samo od početka godina bilo je više od deset incidenata gde su se na meti našli Srbi na Kosovu, a poslednji u nizu dogodio se sinoć u Suvom Dolu kada je grupa Albanaca kamenovala automobil u kome se nalazio Saša Blažić.

Pravnik Milan Antonijević kaže za Kosovo onlajn da su učestali napadi na Srbe na Kosovu za svaku osudu i da je jedino rešenje formiranje ZSO i poštovanje svih sporazuma postignutih u Briselu.

Istakao je da brojni incidenti kojima je izložena srpska zajednica tokom poslednjih meseci na Kosovu govore o tome da nekome ne odgovara mir za koji se zalaže i Srbija i međunarodna zajednica, od Evropske unije i najglasnijih članica Francuske, Nemačke i Italije, do Sjedinjenih Američkih Država.

“Ono što i Srbija i međunarodna zajednica moraju pratiti je da li su počinioci pronađeni i kažnjeni. Ukoliko kosovske institucije ne čine sve da smanje incidente i kazne počinioce, preuzimaju odgovornost za svaki od incidenata”, kaže Antonijević.

Dodaje da je normalizacija odnosa, poštovanje svih briselskih sporazuma, uz formiranje Zajednice srpskih opština kao prvom pokazatelju da Priština želi smirivanje tenzija, jedino rešenje.

“Sa Kosova u ovom trenutku odlaze i mladi Albanci i Srbi, beže od agresije i to je pitanje kojima se mora baviti svaki odgovoran političar na Kosovu. Ibarski čvor se mora rešiti, a ne zapaliti”, kaže Antonijević.