Apostolova: EU i SAD strateški partneri u dijalogu, ne stojimo iza Tačijeve optužnice

Natalija Apostolova
Izvor: Koha ditore

Odlazeća šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je večeras da je dijalog između Kosova i Srbije uvek bio visoko pozicioniran na agendi EU.

Apostolova je u emisiji "Desku" na KTV istakla da je sada nastupila nova faza, a da su EU i SAD uvek bile i biće strateški partneri, uključujući i pitanje rešavanja kosovskog pitanja.

"Novim sastavom, verujem da je EU donela novu energiju i novu fazu dijaloga. Dijalog je uvek bio na našem dnevnom redu i ja to dobro znam jer sam toliko pretrpela pokušavajući da pronađem izlaz iz blokade koja se dogodila godinu i po, nakon uvođenja takse od 100 osto, ali to je bilo nemoguće", poručila je Apostolova.

Ocenila je da sada predstoji nova faza, da imaju političara na visokom nivou koji ima veliko iskustvo u pregovorima.

"Ranije je EU kao posrednik podržavala proces koji traje duže vreme, ali sada posotji novi tim i pozitivan zamah koji je stvoren nakon što je imenovan Miroslav Lajčak, on i njegov tim posvećeni su ovom pitanju 24 sata dnevno", rekla je Apostolova.

Takođe, negirala je da postoji animozitet između EU i SAD u vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije i poručila da su SAD i EU uvek bili strateški partneri.

"Uvek smo bili u koordinaciji i naši lideri su uvek razgovarali, uvek delimo zajedničku strategiju. Ova strategija je normalizacija i stabilnost odnosa", rekla je Apostolova.

Dakle, u ovom trenutku neću povezivati ovu energiju u dijalogu sa bilo kojim spoljnim akterom, sve to dolazi kao rezultat činjenice da sada imamo obavezu našeg visokog predstavnika da ovaj dijalog što pre okonča, svi mi znamo koliko koristi ovaj sporazum donosi Kosovu i Srbiji, dodala je Apostolova.

Apostolova: EU ne stoji iza optužnice protiv Tačija

Apostolova je izjavila večeras da ne veruje da Evropska unija stoji iza optužnice Specijalnog tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Istakla je da je Specijalizovano tužilaštvo nezavisno telo i da tako treba i da ostane i dodala da se i nakon optužnica nastavlja dijalog sa Srbijom, uz ocenu da Ustav Kosova odlučuje o ličnostima koje učestvuju u tom procesu.

"Na osnovu toga se imenuju ljudi koji predstavljaju Kosovo u dijalogu, premijeru Hotiju može se pridružiti ko želi. Nije u redu povezivati ta dva pitanja, ali kada govorimo o Specijalizovanim većima i razmišljanja koja ono izaziva na Kosovu, želim da dam neke komentare, jer smo, na žalost, već videli pokušaj ukidanja tog zakona i to je učinjeno na neprimeren način", ocenila je Apostolova.

Naglasila je da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda 2018. godine bila velika greška.  Prema njenim rečima, svi oni koji su lobirali za tako nešto trebalo bi da znaju kakvu poruku Kosovo ostavlja u međunarodnoj zajednici.

"Mislim da uopšte nije bila iznenađujuća reakcija svih nas, svih međunarodnih partnera na činjenicu da je to bila velika greška, a takođe na Kosovu postoji i pogrešna percepcija da taj Sud targetira OVK. Ono što Specijalni sud radi zaista je izuzetno važno i imate podršku svih međunarodnih partnera, kao vaših prijatelja", poručila je Apostolova.

Navela je i da Specilani sud ne traži kolektivnu odgovornost, već da sud utvrđuje individualnu odgovornost nekih ljudi, kao i da optužnice Specijalnog suda ne podrazumevaju da je osoba kriva.

Nazvala je opasnom percepciju da Evropska unija putem ovog suda progoni određene osobe ili cilja na OVK.

"Ne, mi to ne radimo. Za svoje postupke u tom periodu moraju odgovarati samo pojedinci", istakla je Apostolova.

Govoreći o životnoj sredini, rekla je da postoji potreba za poboljšanjem zakonodavstva, a to već dugo nije učinjeno.

"Znate da je moto nove Evropske komisije okolina. Daću vam primer kako će se to konkretno sprovesti na Kosovu. Prva poseta našeg predstavnika bila je poseta kosovskoj elektrani, gde je i zvanično uručio našu donaciju, koja je vredela 75 miliona evra", navela je Apostolova.

Apostolova: Četiri godine je Kosovo imalo brojne krize

Apostolova je izjavila da je za četiri godine njenog mandata Kosovo prolazilo kroz stalne krize.

Četiri godine bile su intenzivne, rekla je Apostolova u emisiji "Desku" na KTV i dodala da su uzrok napetosti uvek bila politička dešavanja.

Istakla je da je za to vreme očekivala više jedinstva među političkim strankama.

"Došla sam u vreme kada je Skupština Kosova trebalo da donese vrlo važnu odluku o granici sa Crnom Gorom, ta odluka je, kao što znate, bila usko povezana sa težnjama Kosova za liberalizacijom viza, tako da na početku nije bilo lako“, rekla je Apostolova.

Dodala je da je nakon toga usledilo izglasavanje poverenja vladi Ise Mustafe, koje su „pratile intenzivne akcije i strast u Skupštini Kosova“.

Navodeći krize na Kosovu u poslednje četiri godine, Apostolova je spomenula napore za ukidanje Specijalnog suda, česte promene vlada i stopostotne takse na srpsku i bosansku robu koji je uvela vlada Ramuša Haradinaja.

„Sve ove četiri godine obeležile su političke akcije, o kojima sam morala da steknem lični utisak. Naravno, političke stranke na vlasti uvek rade za svoje lične interese, istovremeno u ove četiri godine, želela sam da budu jedinstvenije kada su pitanju interesi građana“, dodala je Apostolova.

Naglasila je da politički interesi u vanrednim situacijama kao što je pandemija, moraju ostati po strani.

„Želela bih da se sve političke stranke ujedine, umesto da troše energiju da dokažu svoje interese u Skupštini Kosova, da udruže snage kako bi se posvetile dobrobiti građana", rekla je Apostolova.

Kosovo treba da bude zahvalno Euleksu

Govoreći o misiji Euleks na Kosovu Apostolova je rekla da se ne slaže sa tim da ova misija nije donela ništa dobro Kosovu.

Dodala je da je Euleks imao ograničenja u pogledu onoga što je radio tokom svih godina na Kosovu.

„Pravni postupak, kao takav, zahtevao je određenu saradnju pravosudnog sistema na Kosovu. Dakle, to je složeno. Takođe želim da napomenem da se Euleks ne odnosi samo na pravosuđe, doveo je carinske službenike, dugo godina je podržavao dijalog, uključujući IBM", rekla je Apostolova.

Dodala je da je Euleks doprineo mnogo toga i da nastavlja da doprinosi.

„Trenutno je Euleks prevazišao svoje izvršne funkcije i pomaže u slučajevima koji su upućeni na pravosuđe. Oni prate te slučajeve, mi dajemo savete, uključeni su u sudsku medicinu, koja je na Kosovu u početnoj fazi, a nije razvijena. Mislim da je sve što Euleks trenutno radi uobičajeno nakon svih ovih godina i svega što su učinili. Usredsređeni su na pravosudnu pomoć Kosovu“, rekla je Apostolova.

Istakla je da se ne slaže sa onima koji krive Euleks za sve nefunkcionalne oblasti u pravosuđu. Dodala je da je Euleks učinio puno i da Kosovo treba da bude zahvalno.

"Uvek ću moći da se raspravljam sa ljudima koji krive Euleks za sve disfunkcije u raznim oblastima, jer to nije fer reći. Euleks je dao mnogo i verujem da Kosovo treba da bude zahvalno", rekla je Apostolova.