Apostolovski: Sporazum u Vašingtonu nosi veliku političku korist za Srbiju

Aleksandar Apostolovski
Izvor: Printscreen

Novinar "Politike“ Aleksandar Apostolovki ocenio je da je sporazum, koji je potpisan juče u Vašingtonu, izuzetno značajan jer, nosi ključnu političku korist za Srbiju, a to je da je izbegnuto statusno pitanje, prenosi Pink.

Apostolovski je naglasio da je izbegnuta famozna tačka 10. o uzajamnom priznanju, što je, kako je rekao, ključ za Srbiju i Beograd.

“Ostaće zapamćeno da je tokom pregovora u Beloj kući ta tačka stavljena na dnevni red i da je inicijativom predsednika Srbije ona sklonjena i izbegnuta je najveća opasnost za Srbiju“, rekao je Apostolovski.

Кaže da je to ključno, a da je sve ostalo samo dobitak i to ne samo u ekonomskoj saradnji, već i u inicijativi Beograda "mali Šengen“.

"Izuzetno je značajno i veoma je važno jer će to da promeni političku sliku u regionu. Postaće region mira“, rekao je Apostolovski.

Ističe da ne treba mnogo da nas zanima ko je razočaran, ali dodaje da to može biti jedan od indikatora „pobede“ Beograda.

"Osim što će Кosovo učestvovati u "mini Šengenu’, nakon potpisivanja bilateralnih odnosa sa SAD, uspostavljeni su ponovo odnosi koje smo trebali da imamo svo ovo vreme“, rekao je Apostolovski.

Dodaje da se nada da će ovaj sporazum motivisati i evropske predstavnike da ubrzaju proces pomirenja.

Ekonomski stručnjak Zlatko Lutovac čestitao je svim građanima Srbije na, kako kaže, istorijskom sporazumu.

"Ovaj sporazum ne donosi samo ekonomski benefit, on reguliše odnose između Srba i Albanaca u pravom smislu te reči i možemo da kažemo da je i mirovni sporazum. Ovo je velika stvar za Srbiju“, rekao je Lutovac.

Кako kaže, Srbija je prvi put postala partner Americi, i dodaje da se sa Srbijom više ne razgovara jezikom ucena.

"Nismo bili spremni da potpišemo bilo šta što bi ugrozilo teritorijalni integritet“, rekao je Lutovac.

Dodaje da je dolazak Кancelarije američkog fonda za razvoj u Beograd, poruka i Evropi i svima da sa Srbijom može da se razgovara u smislu da Srbija bude partner, a ne da neko gazi po njoj.

"Ovo je politika pomirenja i kompromisa“, zaključio je Lutovac.