Arifi: Nisam hteo da budem Kurtijev poslušnik sa juga Srbije

Sćiprim Arifi
Izvor: Reporteri

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi izjavio je da ga premijer Aljbin Kurti ne zove na sastanke koje ima sa političarima iz tri opštine na jugu Srbije zato što je odbio da bude njegov poslušnik.

U razgovoru za Reporteri Arifi je ponovio optužbe da Kurti pravi političke podele u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

 “Kurti me ne poziva jer smo imali konceptualni sukob oko političkog pristupa. Bio sam protiv širenja Samoopredeljenja u `preševskoj dolini`, već za pristup koji je u interesu Albanaca iz `doline`. Kurti to nije prihvatio. Hteo je da budem njegov poslušnik u odnosu na `preševsku dolinu`, ali to nisam. Pričam o stvarima onakve kakve jesu”, rekao je Arifi.

On je rekao da Kurti na taj način deli Albance sa juga Srbije.

“Nepozivanjem dela `preševske doline` na mitingde, gde ja i još neki predstavljamo najveće stranke je podela Albanaca. To je mogla da bude teorija, ali sa pristupom koji je imao u Albaniji, sa tamošnjim učešćem na parlamentarnim izborima, kao i pristupom u Makedoniji, dokazuje da pokret Samoopredeljenje samo deli Albance. Ali, Samoopredeljenje deli i Albance na Kosovu jer dodeljuje kapitalne investicije samo onim opštinama gde su na vlasti. To su podele na sve strane. Bojkot izbora u `preševskoj dolini` je posledica Kurtijeve politike podela. On nas kida”, rekao je Arifi.