Arifi optužio Nacionalni savet Albanaca u Srbiji za zloupotrebu 1,2 miliona evra

Šćiprim Arifi
Izvor: Reporteri

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi najavio je da će sutra podneti krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu u Prištini, zbog „zloupotrebe sredstava Vlade Kosova od strane Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji". On je u razgovoru za Albanijan post ukazao da su u ovaj slučaj umešani potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, premijerova savetnica Ardita Sinani i ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiju, koje je optužio za „proneveru sredstva kosovskih poreskih obveznika“.

Prema Arifijevim rečima, 18 osoba je umešano u zloupotrebu 1,2 miliona evra iz kosovskog budžeta koji su u decembru dodeljeni Nacionalnom savetu Albanaca i predstavnicima Preševa i Bujanovca.

„Ambasador Kosova u Britaniji Iljir Kapiti, Ardita Sinani, savetnik premijera Aljbina Kurtija, predsedavajući Nacionalnog saveta Ragmi Mustafa biće tuženi. Takođe Faton Bisljimi, bivši poslanik LDK je umešan u koruptivnu aferu za lobiranje u Americi za Preševo, a koji je sin tetke zamenika premijera Besnika Bislimija“, rekao je Arifi.

Objasnio je da je Besnik Bisljimi dao novac svom rođaku da lobira u Americi za Preševsku dolinu, kod lobističke kompanije koja nema dozvolu da se bavi tim poslom i koja je osnovana svega osam meseci ranije.  

Arifi tvrdi da je ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiu umešan u tu koruptivnu aferu, jer je njegov prijatelj dobio sredstva iz vladinog fonda.

„Sama činjenica da je veoma blizak Ljiburnu i činjenica da su učesnici veoma bliski jedni drugima, govori da je i on bio umešan", smatra Arifi.

On je naglasio da su ta sredstva dodeljena bivšem šefu kabineta Šaipa Kamberija, bivšem šefu kabineta Ardite Sinani, članovima predsedništva i portparolima partija.

„Izuzetno je uzak krug gde je raspoređen ovaj novac, iz čega može da se razume da je to pokazatelj da je namera bila da se novac zadrži u tom krugu za druge svrhe“, dodao je Arifi.