Arifi: Preševska dolina da se pripoji Kosovu, uslovi za referendum postoje

Šćiprim Arifi
Izvor: VOA

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je da je neophodno učešće albanskih predstavnika iz opština na jugu centralne Srbije u dijalogu Beograda i Prištine, imajući u vidu da je Aljbin Kurti najavio da će dijalog biti nastavljen, prenosi Kosovo pres.

 "Učešće Preševske doline u dijalogu je neophodno. Očekujem od nove Kurtijeve vlade da budemo učesnici ovog dijaloga. Za Preševsku dolinu dijalog je važan jer je našim mladićima i devojkama koji studiraju na Kosovu i žele da se zaposle u opštini Preševo, to nemoguće jer diplome nisu prihvaćene", dodao je on.

Govoreći o ujedinjenju Kosova sa Preševskom dolinom, on kaže da za to postoje uslovi, ali i da insistira da se ne prihvati razmena teritorija niti korekcija granice.

"Trebalo bi da se pridružimo na osnovu referenduma Republici Kosovo, ali uz određene uslove. I eto nas u liniji sa Aljbinom. Uslov broj jedan je da ne sme biti razmene teritorija. Uslov broj dva je da promena granica ne znači parcijalizaciju doline. Međunarodna podrška je treći uslov“, naglašava Arifi.

Uprkos ovom zahtevu, predsednik stranke koja je prvoplasirana na izborima Aljbin Kurti spomenuo je referendum za ujedinjenje sa Albanijom, ali ne i onaj sa Preševskom dolinom.

Arifi kaže da će se, uzimajući u obzir broj glasova koji je dobila Kurtijeva stranka, stvoriti politička stabilnost, ne samo za Kosovo već i za Preševsku dolinu.

On je rekao da očekuje da Kurti primeni Nacionalni fond  solidarnosti koji bi trebalo da obezbedi pomoć za Preševsku dolinu.

"Nacionalni fond solidarnost uključuje opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Fond ima najmanje pet miliona evra i može da utiče na sve sfere života Albanaca Preševske doline“, rekao je on.

Марко
28. Februar 2021.
Вероватно и свима да вам се уплати по 10.000е
Ja
28. Februar 2021.
Godinama izazivate u tudjoj zemlji kosovo je srbija !!!! izazivate u svacijoj zemlji to se nemoze vise dozvoliti !!!!!!
Moi
28. Februar 2021.
Bravo atifi
Djoka
28. Februar 2021.
malo sutra