Arifi: Razmena teritorija između Kosova i Srbije bi bila fer

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi
Izvor: Facebook

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi smatra da bi razmena opština između Kosova i Srbije bila fer. Kako je naveo, ispravno bi bilo da Srbija "uzme" deo severno od Mitrovice, a Kosovo "preševsku dolinu". On kaže da je to pitanje pokrenuo na početku današnjeg sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, ali da Bisljimi nije ništa odgovorio, prenosi Koha.

„Bisljimi nije odgovorio, možda je bio iznenađen u tom trenutku. Mislim da je to najbolje rešenje za Albance "preševske doline", kao i za Kosovo. Predsednik Vučić je uvek pominjao kompromis i verovatno je mislio na tako nešto. Ali on misli da samo deo "preševske doline" treba dati Kosovu i uzeti sever. Ali Kosovu treba dati celu dolinu", rekao je Arifi. 

Kako je dodao, on je optimista da će jednog dana doći do razmene "preševske doline" sa severom Kosova, a tim povodom, kako je rekao, nisu kontaktirali srpske lidere. 

Arifi je rekao da je razgovor sa Bisljimijem bio bratski i da je razgovarano o udruživanju srpskih opština na Kosovu, a kako je poručio, ako se Srbima na Kosovu da pravo na ovaj mehanizam onda su i Albanci na jugu centralne Srbije spremni da deluju u istom pravcu. Naveo je da je od Bisljimija zatražio da Vlada Kosova ubuduće ima pragmatičan i direktan pristup interesima i zahtevima Albanaca iz "preševske doline".

Preneo je da je zatraženo da se na budućim susretima sa predstavnicima Srbije razgovara o problemima Albanaca "preševske doline", dodajući da je njihov zahtev da prava koja uživaju Srbi na Kosovu treba da uživaju i Albanci u Srbiji. Arifi je rekao da je Bisljimi obećao da će na sastanku sa delegacijom Srbije biti razmotrena sva pitanja i brige Albanaca iz opština na jugu centralne Srbije.

„Tražili smo pomoć ne samo za ekonomski razvoj već i za poboljšanje uslova obrazovanja u opštini Bujanovac. Rekao sam Bisljimiju da smo saglasni oko dve mogućnosti, da kosovska delegacija predstavlja Albance iz "preševske doline", a druga mogućnost je da je neko od nas bude prisutan tamo“, rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, prioritet u susretima sa Srbijom je pitanje nostrifikacije diploma za studente koji studiraju na Kosovu.