Arsenijević povukao kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice

Aleksandar Arsenijević
Izvor: Danas / Aleksandar Roknić

Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, piše Danas.

Arsenijević kaže da je time ispunio svoje obećanje i pokazao doslednost „za razliku od drugih političkih opcija“, kao i zrelost, nezavisnost u donošenju odluka „za razliku od pojedinih opozicionih aktera u Mitrovici i šire“.

On je pri podnošenju kandidature rekao da je ona „privremena mera“ te da je moguće da je u zakonskom roku povuče ako ne dođe do početka razgovora oko formiranja Zajednice srpskih opština i ako se Srbi ne vrate u institucije koje bojkotuju i iz kojih su izašli,

"Ustanovili smo da ne postoji mogućnsot realnih održanja izbora i zato poručujemo da će naša odluka dodatno uticati na odluku o ponavljanju izbornog procesa za neka stabilnija vremena", smatra Arsenijević.

Dodaje da je danas istekao rok za povratak u institucije, osim za pravosuđe, što, dodaje, znači da će od ponedeljka nemoguć biti masovni povratak Srba u institucije, već će biti raspisani konkursi za zapošljavanje.

"Iskoristili smo zakonski rok za povlačenje kandidature. Niti su CIK i Vlada u Prištini dali jasne smernice kako će se održati izbori, ali po našim statitstikama s obzirom da su škole u kojima su se održavali izbori pod jurisdikcijom Srbije, glasanje će se održati u većinski albanskim delovima Mitrovice Bošnjačkoj mahali i Suvom dolu. Nemoguće je da naši građani idu kroz špalir policije na glasanje", navodi Arsenijević.