Arsovski: Poseta Fon der Lajen novi impuls integraciji Zapadnog Balkana

Petar Arsovski
Izvor: Kosovo Online

Analitičar i komunikolog iz Severne Makedonije Petar Arsovski ocenio je da je poseta predsednice Evropskog parlamenta Ursule fon der Lajen zemljama Zapadnog Balkana očigledan pokušaj da se da novi impuls integraciji regiona.

"U tom pravcu tumačim njen plan za ubrzani rast na Zapadnom Balkanu. Reč je o pokušaju da se uvede neki novi impuls između dve varijable, jedna je zamor od ekspanzije među lokalnim državama i njihovi unutrašnji politički problemi koji mogu da spreče taj put, a sa druge strane dileme i introspekcija u kojima Evropska unija sama sebe pronalazi. Ta dva pitanja zapravo koče evropski put, odnosno integraciju Zapadnog Balkana, a ovo je pokušaj da se u to pitanje unese ekonomska komponenta", kaže Arsovski za Kosovo onlajn. 

Ocenjuje da je poseta više vezana za ekonomiju nego za političke kriterijume, te je stoga više posvećena poboljšanju životnog standarda i ukupnom rastu privrede. 

"Ipak, imali smo i  poruku o završetku ustavnih amandmana, bila je i poruka da su pred nama ozbiljni zadaci u pogledu vladavine prava, kriminala i korupcije i strukturnih reformi. Dakle, sve u svemu, to je podsticaj u sklopu turneje Zapadnog Balkana ka evropskim integracijama, ali ne bez sopstvene kritike", rekao je. 

Arsovski smatra da je Fon der Lajen došla u region ovog puta više sa "šargarepom", nego sa "štapom" pošto je plan više namenjen povećanju težnje, odnosno apetita ovdašnjih država članica da ubrzaju svoj put ka Evropskoj uniji, jer poslednje ankete pokazuju da je lokalno biračko telo već umorno od "beskrajnih obećanja".

Upitan da li i kako plan za rast Balkana koji će predstaviti Fon der Lajen zemljama regiona može da utiče na odnos Kosova i Srbije, on je kazao ne dotiče direktno te odnose. 
 
"Ovaj plan ne može direktno da dotiče to pitanje. Međutim, reč je o političkoj volji između Beograda i Prištine i to će ostati jedno od najhitnijih pitanja na Balkanu, i kao bezbednosno, i kao pitanje stabilnosti i pitanje političkog poverenja. Mislim da će to zahtevati šatl diplomatiju, a ne sistemski odgovor Brisela", zaključuje Arsovski.