"Atlantik" od Bajdena traži da Specijalni sud preseli iz Haga na Kosovo

Atlantik pismo Bajdenu
Izvor: Reporteri

Bivši pripadnici bataljona "Atlantik" uputili su pismo američkom predsedniku Džo Bajdenu, povodom 22. godišnjice početka NATO napada na SRJ, u kome zahtevaju od SAD da zaustave političko mešanje u rad Specijalnog suda i presele specijalizovana veća iz Haga na Kosovo, prenosi Reporteri.

Ovaj zahtev "Atlantik" je istakao jer, prema njihovom mišljenju, Specijalno tužilaštvo u Hagu "ne traži pravdu već prekrajanje istorije".

"Postoje naznake da neke zemlje EU koriste Specijalni sud za podrivanje interesa Kosova i Sjedinjenih Država. Da bismo smanjili ovu štetu i osigurali nezavisnost pravosuđa, molimo za vašu pažnju da zaustavite političko uplitanje i preselite Specijalizovana veća iz Haga na Kosovo. Kosovo je suverena zemlja i trebalo bi da sprovodi pravdu kroz spostveni pravosudni sistem", navodi se u pismu udruženja "Atlantik" koje je potpisao predesdnik udruženja Gani Šehu.

U pismu se podseća da je pre 22 godine 24. marta 1999 Severnoatlantska alijansa koju su predvodile Sjedinjene Države pokrenula vazdušnu kampanju protiv Jugoslavije.

"Svi se na Balkanu sećaju kada ste 1993. godine Miloševiću rekli proročke reči: Mislim da ste prokleti ratni zločinac i da vam treba suditi kao takvom. Ali nakon pokretanja tri rata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, Milošević je 1998. pokrenuo novi na Kosovu. Nadahnuti hrabrošću naših američkih vojnika i primorani da izvrše svoju dužnost da spreče genocid na Kosovu, nekoliko desetina albanskih Amerikanaca pridružilo se OVK da bi se borili rame uz rame sa NATO snagama. 9. juna 1999, Milošević se konačno predao. Kosovo je bilo slobodno dok su NATO trupe i marširali do Prištine, glavnog grada Kosova. Bilo je na hiljade američkih i drugih vojnika koji su se pridružili velikim naporima za obnavljanje Kosova nakon rata. Čak su i civili iz cijelog svijeta učestvovali u obnovi opustošenog Kosova. Jedan od njih bio je vaš sin, Bo Bajden. Predsedniče, izražavamo najdublju zahvalnost vašem pokojnom sinu i njegovoj pomoći posleratnom pravosudnom sistemu i obuci lokalnih tužilaca i sudija u organizaciji OSCE. U čast njegovog doprinosa, Kosovo je dalo ime autoputa Bo Bajden od Uroševca do Gnjilana, ovekovečivši njegovo ime i delo", navodi se u pismu.

U pismu se podseća na činjenicu da je Džo Bajden Hašima Tačija nazavo Džordžom Vašingtonom Kosova.

"Podsećamo da su bivši čelnici OVK Hašim Thači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj, Jakup Krasnići i Saljih Mustafa u pritvoru u Hagu. Optužnica ih smatra odgovornim za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999 godine. Predsedniče, pre nekoliko godina nazvali ste predsednika Kosova Džordžom Vašingtonom Kosova. Danas je Thači u ćeliji u Hagu sa još četvoricom Albanaca koji su rizikovali živote boreći se protiv jugoslovenske tiranije i okupacije Kosova. Danas je nemoguće zamisliti da bi se neko usudio da optuži i zatvori Džordža Vašingtona koji se borio za američku slobodu i nezavisnost", ističe se u pismu.

Dodaje se da se na Kosovu albanska većina prema manjinama, naročito srpskoj manjini, ponaša bolje od bilo koje zemlje u Evropi.

"Kosovo je priča o uspehu u kojoj se albanska većina ponaša prema manjinama, posebno prema Srbima, bolje od bilo koje zemlje u Evropi. Kosovo se i dalje suočava sa izazovima, ali očigledno ide ka boljoj budućnosti. Kosovo je zauvek zahvalno i Vama i Americi na njihovoj pomoći i podršci", navodi se u pismu upućenom američkom predsedniku.