Australija poništila priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela

Jerusalim
Izvor: Novosti

Australija je poništila odluku prethodne vlade koja je priznala Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je danas ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong, prenosi RTV.

Vong je navela da bi status grada trebalo rešiti kroz mirovne pregovore između Izraela i palestinskog naroda, izvestio je  Rojters, a preneo Tanjug.

Ministarka je rekla je da će Australija "uvek biti nepokolebljiv prijatelj Izraela" i da je posvećena rešenju po kome će Izrael i buduća palestinska država koegzistirati u miru unutar međunarodno priznatih granica. Prethodna australijska vlada, predvođena Skotom Morisonom, u decembru 2018. priznala je Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, podseća britanska agencija.

Kosovo je podsetimo, zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu 14. marta 2021. godine, dok su diplomatski odnosi Kosova i Izraela uspostavljeni 1. februara 2021. godine. Otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu tada se usprotivila Evropska unija koja je izrazila žaljenje zbog takve odluke odluke Kosova imajući u vidu da status Jerusalima za EU nije rešen.

Svega nekoliko zemalja ima ambasade u Jerusalimu, a jedna od njih je Amerika.