Austrija, Češka i Slovačka: Zapadni Balkan ne sme biti prepušten uticaju nedemokratskih aktera

Samit EU za Zapadni Balkan
Izvor: Twitter

Austrija, Češka i Slovačka smatraju da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan "dugoročni zajednički cilj". Takođe, rečeno je da taj region ne sme ostati prepušten uticaju nedemokratskih aktera sa strane, izjavili su zvaničnici parlamenata tri zemlje, prenosi B92.

Predsednik Nacionalnog saveta, donjeg doma austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka izjavio je da je, "u svetlu uticaja koji u jugosistočnoj Evropi nastoje da vrše akteri poput Rusije, Kine i Turske", Austrija snažan zagovornik evrointegracija šest država Zapadnog Balkana" - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Sobotka se 18. avgusta uveče u dvorcu Grafeneg u Donjoj Austriji susreo sa predsednicom češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom i potpredsednikom slovačkog parlamenta Milanom Laurenčikom.

Sastanak je održan u okviru formata saradnje Austerlic, odnosno trilaterale iz Slavkova.

"Posebno na Zapadnom Balkanu ne smemo dozvoliti da nastane vakuum koji bi mogle da zauzmu antidemokratske snage", rekla je Pekarova Adamova.

Ona je rekla da je u tom važno koristiti i sinergiju saradnje Češke, Austrije i Slovačke, javila je austrijska agencija APA.

Ona je na sastanku govorila i o naporima koje češki parlament ulaže u demokratizaciju zemalja partnera, pri čemu poseban značaj ima jačanje civilnog društva, prenosi portal Euraktiv Srbija.

Milan Laurenčik takođe je ocenio da je proširenje EU na Zapadni Balkan dugoročni zajednički cilj.

Ukazao je i na rizike parlamentarnih sistema ako su, na primer, u parlament izabrane grupacije koje žele da potkopaju demokratske procese. U takvim slučajevima, potrebno je, pored jasnih parlamentarnih pravila, pre svega kod madih ljudi stvoriti svest o vrednostima na kojima počivaju institucije.

Troje sagovornika ocenilo je da je uoči ruske agresije na Ukrajinu bilo mnogo propusta prilikom procene ruskog predsednika Vladimira Putina, i da upozorenja nisu shvaćena dovoljno ozbiljno.