Austrijska štampa o "nerealnom" scenariju povlačenja vojske SAD s Kosova i očekivanjima Srbije

Američke trupe na Kosovu
Izvor: Lajmi

Povlačenje američkih trupa iz Avganistana izazvalo je otvoreno zadovoljstvo u Srbiji, ali se trenutno mogućnost odlaska trupa SAD sa Kosova ne smatra realnom u kratkom roku, prenosi Koha pisanje austrijskog lista “Di Pres”. 

Navodi se da se povlačenje američkih trupa učinilo kao mogućnost koja se može očekivati i na drugim mestima.

List navodi izjavu predsednika Skupštine Srbije i bivšeg premijera Ivice Dačića da je od dolaska SAD u Avganistan proizvodnja heroina porasla za 100 odsto, kao i izjavu srpskog političara iz SPS Veljka Odalovića, koji je rekao da su "gde god da su bili u svetu, Amerikanci napustili tu zemlju".

Prenose i izjavu Odalovića da "Priština mora da shvati da nema stalne i bezuslovne podrške Sjedinjenih Država".

Dodaje se da iako su o zatvaranju vojne baze Bondstil nedaleko od Uroševca redovno razgovarale američke diplomate i političari, “srpski snovi o potpunom povlačenju SAD sa Kosova izgledaju nerealni".

Prazne kasarne Bondstil, kako se navodi, bi mogle biti ispunjene Avganistancima, bivšim vojnim osobljem SAD u Avganistanu, a prvi kontingent je već stigao na Kosovo, za koje je američko prisustvo garancija za bezbednost i državnost koju Beograd ne priznaje.

Podseća se da je nakon sukoba na Kosovu prisustvo međunarodnih trupa Kfora smanjeno sa početnih 50.000 vojnika na sadašnjih 3.578, a da sada SAD imaju drugi kontingent od 624 vojnika na Kosovu. 

Ja
02. Septembar 2021.
Nije srbija kriva ni danas niti je prije bila srbija zeli da se problemi rese I da ne bude zla tetorista u toj zemlji to zlo terorista se treba spreciti srbija treba da se brani svoju narod I svoju zemlju !!!
Vlada
02. Septembar 2021.
Čak su i Turci zbrisali sa Kosova. Kad se Srpska vojska 1912 pojavila na obodima Kosova i Metohije Turci su se skoro bez borbe povukli. Albanci su pružili otpor jačine bebe kad stegne zvečku i razbežali se kud koji.
Niko ne zna kada će se Ameri povući ali to je izvesno 100%. Već viđeno u svim slučajevima.
Pravi Prištevac
02. Septembar 2021.
Neće ubrzo ali nije taj dan previše daleko. Biće to taman kad treba, dok mi još malo ojačamo i obnovimo vojsku koja se polako vraća na ono što je nekad bila.
Lii
02. Septembar 2021.
Bravo kbs
Volkov
02. Septembar 2021.
Izgleda da samo jos Albanci veruju da ce Ameri tu biti vecno da ih brane, neka samo veruju =)
Sve oteto je prokleto!
zabeli ks
02. Septembar 2021.
Zašto ne obavljaš moje odgovore u ime Albanaca ovim ratnim huškačima!