Avdulah Hoti novi premijer Kosova

Sednica skupstine
Izvor: Print Screen

U Prištini je izglasana nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za novu vladu glasao je 61 poslanik Skupštine Kosova.

Mandatar za sastav nove vlade Kosova Avdul Hoti izjavio je u svom ekspozeu da neće promovisati svoje političke ciljeve, već će nastojati da sačuva prijateljstva bez kojih Kosovo ne može da napeduje ka EU integracijama.

“Mi smo jedna nacija kojoj treba vlada koja će biti u službi naroda,  a ne da eksperemntiše”, rekao je Hoti i dodao da bi populistička vlada bila štetna za koosvsko društvo.

“Verujem da možemo da izgraditi demokratsko društvo i državu. Želimo da ojačamo saardnju između različitih delova našeg društva . Naša Vlada će biti zasnovana na tim načelima”, naveo je Hoti u svom obraćanju u Skupštini Kosova uoči glasanja za izbor nove Vlade.

Govoreći o prioritetima njegove vlade, Hoti je izdvojio borbu protiv koronavirusa i ekonomski oporavak nakon pandemije.

“Imaćemo i druge prioritete, a to je jačanje integriteta, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, dijalog sa Srbijom uz pomoć EU i SAD”, naveo je Hoti.

On je napomenuo da će nastojati da sarađuje sa svim političkim strankama kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

Hoti je dalje rekao da će se boriti za vladavinu prava i garantovao da će sa međunarodnim partnerima raditi na izradi preporuka za ekonomski razvoj. 

Dodao je da će nova vlada podržavati slobodu medija, a biće fokusirana na uključivanje žena u donošenju važnih odluka.

“Radićemo na razrešavanju sudbine nestalih lica, vlada će tretirati sa prioritetom i žrtve seksualnog nasilja”, rekao je Hoti u svom ekspozeu.

Govrio je i o položaju Policije Kosova koju će, kako je rekao, transformisati u sklađu sa evropskim standaraima, ali u saradnji sa SAD i EU. 

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova je naveo da će osnovati fond za dečiji dodatak i da će rešiti problem oko zdravstvenog osiguranja.

Govoreći detaljnije o dijalogu sa Srbijom, Hoti je poručio da će jako važno biti postići dogovor o normalizaciji odnosa i napomenuo da će nova Vlada u tom procesu poštovati Ustav Kosova.

“Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznavanjem, čime će se ostavariti stabilnost Kosova i obezbediti integracija u EU”, rekao je Hoti i ponovio da dijalog sa Srbijom zahteva političko jedinstvo. On je naveo da će Skupština Kosova nadgledati sve postignute sporazume sa Srbijom.

>>> 13:02 Goran Rakić i Dalibor Jevtić ministri u budućoj vladi

>>> 12:59 Veselji: Kosovo nikada neće biti izvor korupcije i terorizma

>>> 12:56 Seljimi: Nova vlada će biti nelegalna, postali ste deo plana Tačija i Vučića

>>> 12:20 Abazi: Patriotski čin je ne glasati za Tačijevu i vladu Srpske liste

>>> 12:01 Samoopredeljenje bojkotuje sednicu Skupštine Kosova

>>> 11:49 Građani ispred parlamenta protestuju protiv Hotijeve vlade

Za izglasavanje nove vlade potrebna je podrška 61 poslanika od ukupno 120 u kosovskom paralamentu.

Pokret Samoopredeljenje i Aljbin Kurti vodili su Kosovo samo 51 dan, čime je Kurtijeva vlada postala vlada sa najkraćim mandatom na Kosovu od prvih izbora održanih 2001. godine.

Kurtijevoj vladi, koju je podržalo 66 poslanika, izglasano je nepoverenje 25. marta.

Njegova vladavina praktično je okončana kada je odlučio da smeni ministra unutrašnjih poslova iz redova DSK Agima Veljiua.

Demokratski savez Kosova, posle rušenja Kurtijeve vlade, uspeo je da postigne koalicioni sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova, Inicijativom, Srpskom listom i poslanicima iz redova ostalih manjina.

>>> 11:20 Koha: Vjosa Osmani neće predsedavati današnjom skupštinom?

>>> 11:19 NISMA stigla u Skupštinu bez poslanika Šalje koji je doveo u pitanje glasanje za novu vladu

>>> 10: 38 Poslanici stižu u parlament, danas glasanje o novoj vladi

>>> 10:13 Predsednik Kosova nije dobio poziv da prisustvuje sednici parlamenta

tosa
03. Jun 2020.
Sjasi Kurti da uzjase Hoti...