Azemi: Vlada ne želi dijalog, lakše se dogovaramo sa vlasnicima kompanija

Jusuf Azemi
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi izjavio je da kosovska vlada ne želi dijalog, a da bez njega nema ni rezultata, ni perspektive, prenosi Koha

Azemi je dodao i da se Sindikat u 80 odsto slučajeva lakše dogovara sa poslodavcima, nego sa Vladom.

"Sa vlasnicima kompanija u 80 odsto slučajeva rešavamo probleme kada se pojave. Nedostatak radnika utiče na to. Loša stvar ove vlade je što ne želi dijalog, nema rezultata, ni perspektive. Pokušaćemo sve da sednemo i razgovaramo", rekao je Azemi.

Prema rečima Azemija, Kosovu je potrebna minimalna plata od 460 evra za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, s obzirom na veliko povećanje cena hrane.

"Ima dosta prehrambenih artikala koji su poskupeli, a naše plate su ostale kakve jesu. Tražimo samo ono što nudimo vlasniku kompanije. Ako damo sve od sebe da njegov kapital dobro ide, zašto ne bi povećali i naše plate. Sindikat je zainteresovan za povećanje kapitala preduzeća, jer naše plate potiču iz njihovog stabilnog kapitala", rekao je Azemi.

Sindokat radnika u privatnom sektoru Kosova organizovao je protest povodom 1. maja – Međunarodnog dana radnika, kada su desetine radnika izašle pred Vladu Kosova, pozivajući da se njihov rad ceni, a od Vlade su tražili i potpisivanje kolektivnog ugovora, kao i da se osnuje radni sud.