Babiš: Srbiju uključiti u Šengenski sporazum

Andrej Babiš
Izvor: Reuters / Yves Herman

Premijer Češke Andrej Babiš na putu za Bled saopštio je novinarima Sputnjika da Šengenski sporazum treba proširiti na Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju.

"Zašto još uvek Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju nisu uključili u sastav država-članica Šengenskog sporazuma? Naša Vlada predlaže, i to ne prvi put, da se proširi na ove zemlje", naveo je Babiš.

Premijer Babiš je naglasio da EU nema jasnu strategiju borbe protiv ilegalnih migranata i proširenja zone Šengena na Zapadni Balkan. Babiš namerava da ovo pitanje pokrene na međunarodnom Strateškom forumu koji se održava na Bledu.

On je naveo da Evropa treba da se zaštiti od ilegalnih migranata. Šengenska zona nije pokazala svoju efikasnost 2015. godine, za vreme prvog izbegličkog talasa u EU.

EU zbog pretnje novim izbegličkim talasom iz Avganistana bi trebalo da razgovara sa Turskom koja ih može zadržati na svojoj teritoriji, dodao je Babiš.

"A EU će joj za to dati pare", rekao je premijer Češke, podsetivši da je takva praksa bila i za vreme prvog izbegličkog talasa.