Bajden: Američko oružje neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj

Predsednik SAD Džozef Bajden
Izvor: Kosovo Online

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da američko oružje, čiju je upotrebu dozvolio Ukrajini za napade na teritoriji Rusije, neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj, prenosi RTV.

Bajden, u intervjuu za ABC njuz tokom obeležavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, nije direktno odgovorio na pitanje da li je oružje proizvedeno u SAD već korišćeno za napade na teritoriji Rusije od kada je potpisao odobrenje Ukrajini za njegovu upotrebu, uz ograničenje da se ono koristi u oblasti oko Harkova koji je na udaru ruskih snaga.

Bajden je, međutim, jasno stavio do znanja da nije odobrio da se američko oružje koristi za gađanje glavnog grada Rusije ili sedišta ruske vlade.

"Ovlašćeni su (Ukrajina) da ga koriste u blizini granice onda kada ruske snage napadaju određene ciljeve u Ukrajini. Ne odobravamo udare 200 milja unutar teritorije Rusije i ne odobravamo udare na Moskvu i na Kremlj", rekao je Bajden novinaru ABC njuza.

On je, na pitanje da li ga brine izjava predsednika Rusije Vladimira Putina da "isporuke visokopreciznog oružja Ukrajini za udare unutar teritorije Rusije predstavljaju direktno učešće u ratu", rekao da Putina poznaje više od 40 godina i da ga on 40 godina zabrinjava. 

"On nije pristojan čovek. On je diktator i bori se da obezbedi da njegova  država ostane ujedinjena a da i dalje nastavi ovaj napad. Mi ne govorimo o davanju oružja kako bi se napadali Moskva ili Kremlj", rekao je Bajden.