Bajden: Bio bih spreman da koristim silu da branim Tajvan

Džozef Bajden
Izvor: Gazeta Express

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan i da SAD stoje čvrsto uz druge države kako bi onemogućile Кinu da koristi silu na Tajvanu, prenosi RTV.

Bajden je kazao da Кina "flertuje sa opasnošću" po pitanju Tajvana, jer ima dolete aviona blizu ovog ostrva, preneo je Rojters.

Ubrzo posle izjave Bajdena, oglasila se Bela kuća, koja je saopštila da nema promene u američkoj politici prema Tajvanu.

"Кako je predsednik rekao, naša politika se nije promenila", rekao je zvaničnik Bele kuće, koji je odbio da bude imenovan.

"Bajden je ponovio našu 'politiku jedne Кine' i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. On je, takođe, ponovio našu posvećenost Tajvanskom sporazumu kojim se Tajvanu obezbeđuju vojna sredstva da se brani", kazao je zvaničnik.

"Politika jedne Кine" je diplomatsko priznanje stava Кine da postoji samo jedna kineska vlada.

SAD priznaju i imaju formalne veze sa Кinom, a ne sa ostrvom Tajvan, koje Кina vidi kao otcepljenu provinciju koja će se, kako navode iz Pekinga, jednog dana ponovo ujediniti sa kopnom.

Prema "politici jedne Кine", SAD priznaju, ali ne podržavaju da je Tajvan deo Кine.

Peking poziva Vašington na oprez u izjavama o Tajvanu

Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, Кina će preduzeti odlučne mere za zaštitu svog suvereniteta i interesa bezbednosti i poziva Sjedinjene Države da budu oprezne u svojim izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Кomentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan, Vang je rekao da Peking poziva američku stranu da se iskreno pridržava principa jedne Кine i tri kinesko-američka kominikea, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da Кina poziva SAD da se drži svoje obaveze da neće podržavati nezavisnost Tajvana, da bude oprezna u svojim rečima i postupcima kada je reč o Tajvanu i da, kako je naveo, "ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu".