Bajden i Putin razgovarali telefonom sat vremena o krizi u Ukrajini

Bajden i Putin
Izvor: Koha ditore

Predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o krizi oko Ukrajine, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena, piše B92.

Džozef Bajden je rekao da ako Rusija preduzme dalju invaziju na Ukrajinu da će SAD zajedno sa zaveznicima i partnerima odgovoriti sankcijama Rusiji, i da će to Rusiju mnogo koštati.

"Ako Rusija preduzme dalju invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države će zajedno sa svojim saveznicima odlučno odgovoriti i nametnuti brze i teške sankcije Rusiji", rekao je Bajden u razgovoru sa Putinom.

Bajden je ponovo pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih u blizini ukrajinskih granica i upozorio da će SAD i njeni saveznici „odlučno odgovoriti, što će imati brze i ozbiljne posledice po Moskvu", ako Rusija izvrši invaziju, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Iz američke administracije je saopšteno da poziv nije doveo do suštinske promene i da je nejasno da li će Rusija nastaviti diplomatsku ili vojnu akciju.

Sjedinjene Države žele da sva pitanja rešavaju diplomatijom, ali Vašington ostaje „podjedanko spreman za druge scenarije", navela je Bela kuća.

Predsednik Bajden je ponovio da će dalja ruska invazija na Ukrajinu proizvesti ljudsku patnju i umanjiti ugled Rusije.

On je takođe poručio da se ova kriza može rešiti diplomatskim putem, u punoj koordinaciji sa savetnicima i partnerima, te da su spremni i na neki drugi scenario.

Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov rekao je da su dva predsednika razgovor vodila u uravnoteženoj i poslovnoj atmosferi, prenose Ria novosti.

Prema njegovim rečima, "histerija je dostigla vrhunac" dodajući da Amerikanci veštački zaoštravaju situaciju, određujući "datume invazije", a da istovremeno, zajedno sa saveznicima, "napumpaju vojne mišiće Ukrajine".

"Uz tvrdnje o invaziji, stvaraju se preduslovi za moguće provokativne akcije ukrajinskih oružanih snaga. Ovako mi gledamo na ovu situaciju", rekao je pomoćnik predsednika.

Kako je rekao, Putin je podsetio Bajdena na istoriju razvoja odnosa Moskve, Vašingtona i NATO-a i primetio da su tokom godina Hladnog rata Sovjetski Savez i SAD, naravno, bili stopostotni protivnici. 

"I, na primer, devedesetih godina prošlog veka činilo se da smo prijatelji. Ali i tada su SAD i NATO vodili daleko od konstruktivne linije prema Rusiji, jer je tada počelo praktično širenje obima aktivnosti NATO-a, tada su primljene nove članice, a alijansa se približila granicama Rusija", dodao je pomoćnik predsednika.

Putin je u razgovoru napomenuo da su "naše dve velike sile i dalje konkurenti, ali da moraju učiniti sve da održe stabilnost" i bezbednost širom sveta.

Ruski lider je takođe istakao da Zapad ne pokušava da natera Ukrajinu da primeni sporazume iz Minska. Istovremeno, oko kretanja ruskih trupa preko ruske teritorije već nekoliko meseci eskaliraju tenzije, a poslednjih dana i sati situacija je dovedena do apsurda.

"Moskva poziva da se učini sve što je moguće da se izbegne najgori scenario u kontekstu trenutne situacije oko Ukrajine", rekao je Ušakov.