Bajden: Ime Medlin Olbrajt sinonim ideje da su SAD u službi dobra u svetu

Džozef Bajden
Izvor: Klan Kosova

Svetski lideri i vašingtonska politička i spoljnopolitička elita oprostila se u Vašingtonu od Medlin Olbrajt, prve žene čelnice američkog Stejt departmenta, a predsednik SAD Džozef Bajden na komemoraciji je rekao da ime Olbrajtove predstavlja sinonim ideje da su Sjedinjene Države sila u službi dobra u svetu, prenosi Glas Amerike.

Okupljene, kojih je na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu bilo oko 1.400, predvodili su američki predsednik Džozef Bajden i njegovi prethodnici Barak Obama i Bil Klinton. Prisutne su bile i tri ćerke Medlin Olbrajt, dok je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs čitala odlomke iz Biblije.

Predsednik Bajden je u obraćanju ukazao da ime Medlin Olbrajt predstavlja sinonim ideje da su Sjedinjene Države sila u službi dobra u svetu.

"Njena priča je ujedno bila i američka. Volela je da govori o Americi kao o nezamenjivoj naciji. Bila je zahvalna za sve što joj je ova zemlja omogućila. Kao i svedočanstvo njene vere u beskrajne mogućnosti koje samo Amerika može učiniti dostupnim širom sveta", rekao je Bajden.

Olbrajt, koja je bila na položaju državne sekretarke od 1997. do 2001. godine, preminula je prošlog meseca od raka.

Bila je ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama od 1993. do 1997. godine, tokom prvog mandata predsednika Klintona, pre nego što je izabrana za državnu sekretarku. Na tom položaju, aktivno se zalagala za širenje NATO-a i vojnu intervenciju na Kosovu.