Bajden: Putin je diktator, mora da plati cenu

Džozef Bajden
Izvor: Koha ditore

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je, obraćajući se naciji, da će demokratija uvek trijumfovati nad tiranijom, te da će ruski predsednik Vladimir Putin "platiti cenu" iako je "možda imao neke uspehe na bojnom polju", prenosi RTS.

"Pre šest dana, ruski predsednik Vladimir Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta... Ali se grdno prevario. Napad je bio unapred planiran i bez povoda. Mislio je da nas može podeliti. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni... Kako bi mu se suprotstavili", rekao je Bajden.

Američki predsednik je upozorio "ruske oligarhe da će im jahte, luksuzni stanovi i privatni avioni biti zaplenjeni".

"Rekli smo svima kako se priprema. Njegovim lažima smo suprotstavili istinu... Putin je izolovan od ostatka sveta, više nego što je bio ikada pre", rekao je Bajden.

Bajden je, istovremeno, rekao da je američki vazdušni prostor od noćas zatvoren za ruske avione, kao i da će ukrajinskom narodu uputiti pomoć vrednu milijardu dolara.

"Naše snage nisu i neće se uključiti u sukobe u Ukrajini, ali će biti tu ukoliko bude napada na teritoriju od neke od članica NATO-a", rekao je američki predsednik.

Pozvao je prisutne da ustanu u znak podrške Ukrajini. Desetak članova Predstavničkog doma nosilo je plavo-žutu odeću u znak podrške ukrajinskom narodu.

Bajden je ocenio da će, kada se događaji u Ukrajini završe, "Rusija biti slabija, a slobodni svet snažniji".