Bajden uputio čestitku Osmani: SAD podržavaju dijalog i ohrabruju Kosovo da ispune sve svoje obaveze

Bajden i Osmani
Izvor: Facebook/Predsedništvo Kosova

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku predsednici Kosova Vjosi Osmani povodom 16. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova u kojoj se između ostalog kaže da Kosovo treba da nastavi da učestvuje u dijalogu sa Srbijom uz pomoć Evropske unije jer je ovaj proces važan za postizanje normalizacije i međusobnog priznanja, piše Reporteri.

Predsednik SAD u pismu navodi da Kosovo i SAD dele stabilno prijateljstvo i partnerstvo ojačano zajedničkom vizijom za mirniji, sigurniji i prosperitetniji region.

"U ime naroda Sjedinjenih Država, upućujem naše najbolje želje vama i narodu Kosova dok slavite svoj Dan nezavisnosti 17. februara. Kosovo i Sjedinjene Države dele trajno prijateljstvo i partnerstvo – ojačano našom zajedničkom vizijom za mirniji, sigurniji i prosperitetniji region. Sjedinjene Države snažno podržavaju multietničko Kosovo i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Takođe nastavljamo da podržavamo Dijalog koji vodi EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, jer je on važan korak ka konačnom međusobnom priznanju. Zajedno sa državama širom regiona i širom sveta, Sjedinjene Države ohrabruju rukovodstvo Kosova da ispuni sve svoje obaveze, uključujući sve prethodne sporazume postignute kroz ovaj proces”, kaže se u pismu presednika SAD.

Dodaje da se raduje nastavku zajedničkog rada na izgradnji inkluzivnog ekonomskog rasta, jačanju demokratskih institucija i unapređenju vladavine prava.

“Takođe se radujem našoj kontinuiranoj bezbednosnoj saradnji i zajedničkim naporima na unapređenju reformi neophodnih za konačno postizanje cilja Kosova, integracije u EU. I zajedno ćemo nastaviti da se zalažemo za slobodu, uključujući stajanje uz Ukrajinu pred brutalnom agresijom Rusije”, kaže Bajden u pismu.