Bajrami: Ako ste transparentni, objavite spisak korisnika paketa pomoći iz prve Kurtijeve vlade

Hikmete Bajrami i Hekuran Murati
Izvor: lajmi.net

Bivša kosovska ministarka finansija Hikmete Bajrami reagovala je na današnji potez njenog naslednika Hekurana Muratija koji je objavio spisak preduzeća koja su dobila finansijsku pomoć od vlade Avdulaha Hotija u okviru Plana o ekonomskom oporavku i pozvala ga da objavi i spisak korisnika pomoći za vreme prethodne vlade Aljbina Kurtija, prenosi Ljajmi.

Bajrami je istakla da je Murati, u nedostatku argumenata za ne obezbeđivanje dodataka za penzionere i socijalno ugrožene porodice, izabrao strategiju preusmeravanja pažnje na druge stvari.

"Nakon što je zanemario penzionere i porodice koje primaju socijalnu pomoć, Murati je pažnju okrenuo najvećem poslodavcu/poreskom obvezniku u zemlji. Ministar finansija je, u odsustvu argumenata da se dodaci za penzionere i socijalno ugrožene porodice ne nastave, izabrao strategiju preusmeravanja pažnje na drugo mesto, tako što je objavio spisak korisnika iz programa ekonomskog oporavka prethodne vlade", kaže Bajrami.

Ona ističe da Demokratski savez Kosova, čiji je ona član, ne vidi preduzeća na Kosovu kao neprijatelje, ili konkurente.

"DSK preduzeća vidi kao jedine doprinosioce ekonomskom razvoju, generatore zapošljavanja, izvor budžetskih prihoda i sektor na kome se zasniva budućnost ove zemlje. Raspodela 60 miliona evra prošle godine bila je najtransparentnija, najefikasnija mera i koja je mnogo pomogla privatnom sektoru. Poređenja radi, juče ste izdvojili 6 miliona evra za 8 hiljada gastronomskih preduzeća i sve ostale sektore koji su pogođeni zatvaranjem", navodi Bajrami.

Prema njenim rečima, pomoć prethodne vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem u iznosu od 60 miliona evra, koristi je imalo 206.852 zaposlenih i 36.679 preduzeća.

"Ministre, prvih 50 preduzeća koje ste objavili korisnici su ove pomoći, ali široj javnosti dugujete informacije koliko ta preduzeća doprinose državnom budžetu, objavite tu tabelu. Još jedna stvar, ako želite da budete transparentni, objavite 50 najboljih korisnika vanrednog fiskalnog paketa prve vlade Kurtija", zaključila je Bajrami.